Tirsdag ble det kjent at Europas største landbaserte vindkraftanlegg skal bygges i Trøndelag. Utbyggingen av totalt 278 kjempeturbiner skal stå ferdig i 2020. Den første turbinen vil stå ferdig allerede i løpet av neste år.
Statsministeren mener dette er en gledens dag:
– Dette er et stort europeisk prosjekt. Norge er en del av løsningen på energiutfordringen i Europa, sier Solberg til NRK.
Dilemmaet med klimamålene
Ikke alle er like positive:
– Store mengder verdifull natur som i dag er uten inngrep, vil nå gå tapt. Det dreier seg om halvparten av den urørte kystnaturen som er igjen i Sør-Trøndelag, skriver Steinar Nygaard, leder i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag, i en pressemelding.
Nygaard trekker frem vernede vassdrag, truede fuglearter og reindriftsområder.
– Det er trist at Statkraft med hjelp fra utenlandske selskap nå skal ødelegge verdifull, norsk natur, står det videre i pressemeldingen.
Flere grunneiere får erstatning, og kommunene får kompensasjon. Total sum for dette er 150 millioner kroner i utbyggingsfasen og 20 millioner kroner hvert år i driftsfasen. Eiendomsskatt til vertskommunene ventes å være 70 millioner kroner årlig.
Se oversikt over hvor turbinene skal stå nederst i artikkelen!
– Det er et dilemma at klimamålene med mer fornybar energi vil kunne gjøre endringer i naturen, sier Solberg.
Statsministeren understreker at utbyggerne skal ta hensyn til naturen.
Vil gi mer strøm enn dagens vindparker til sammen
– Dette er en stor investering inn i det grønne skiftet som Norge og resten av Europa må ha, sier Ola Elvestuen, leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
Foto: Olav Juven / NRKPå Stortinget er det stor optimisme.
– Vindmølleparken vil gi mer strøm enn de samlede strømproduksjonen i vindparkene som eksisterer i dag, sier en oppglødd leder i energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen (V).
Også han legger vekt på den internasjonale betydningen:
– Etter hvert som vi knytter nærmere til nettet i Europa har denne utbyggingen er betydning langt utenfor landets grenser. Dette er en stor investering inn i det grønne skiftet som Norge og resten av Europa må ha.
Vi må veksle mer mellom grønn energi og fossil energi, sier Terje Aasland (Ap).
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpixSårt tiltrengte arbeidsplasser
– Det er avgjørende at vi får en mer fornybar energiproduksjon. Vi må veksle mer mellom grønn energi og fossil energi, sier energi- og miljøpolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Terje Aasland.
Heikki Holmås (Sv) kaller fornybarnæringen for fremtidens næring.
Foto: Sørbø, Krister / SCANPIXHeikki Holmås (Sv) fra energi- og miljøkomiteen trekker frem de gode utsiktene for næringslivet:
– Nye arbeidsplasser er sårt tiltrengt i tiden vi er inne i. Fornybarnæringen er fremtidens næring, sier Holmås.
Marit Arnstad (Sp) legger vekt på at vindkraftutbyggingen vil skape mange viktige arbeidsplasser.
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpixMarit Arnstad, energipolitisk talskvinne i Senterpartiet, synes det er svært positivt at det satses på vindkraft i hennes hjemfylke.
Utbyggingen vil gi 600 arbeidsplasser, mens driften vil gi 40–50 nye arbeidsplasser. Arnstad understreker at prosjektet betyr enda flere:
– Dette betyr veldig mye for Fosenhalvøya, men også for miljøet som leverer vindkraftteknologi i Trøndelag. De skal produsere automasjon og standardsystemet for vindkraftbransjen, sier Arnstad.