Hopp til innhold

Slik sporer de opp syfilis-kilden

Trondheim kommunes Smittevernkontor og St. Olavs Hospital jobber nå på spreng for å finne smittekilden som har forårsaket at fire trondhjemmere i 20-åra har fått syfilis.

Samliv

'Hvem har hatt sex med hvem?', er spørsmålet Hud og venerisk poliklinikk på St. Olavs Hospital må stille når de skal spore smittekilden for syfilis-utbruddet i Trondheim.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Arbeidet med å finne alle de smittede i denne saken har pågått helt siden begynnelsen av februar.

– Det første syfilistilfellet ble påvist etter at en person kom til oss i månedsskiftet januar-februar, sier overlege Ingrid Snekvik ved Hud og venerisk poliklinikk.

– Da hadde allerede vedkommende vært hos sin fastlege og fått tatt blodprøve, som ga positivt utslag. Den smittede personen ble henvist til oss for å få behandling.

Plikt å varsle

I Midt-Norge er det Hud og venerisk poliklinikk på St. Olavs Hospital som behandler veneriske sykdommer, og setter i gang smittesporing.

– Man trenger ikke ha fått påvist smitte før man kommer til oss, sier Ingrid Snekvik.

– Her kan folk komme uten henvisning fra lege, bare på mistanke om at de kan ha fått en kjønnssykdom.

Når en lege får bekreftet at en pasient er smittet av en kjønnssykdom pålegger smittevernloven legen til å foreta smittesporing.

– Det innebærer å varsle nærmeste hud og veneriske poliklinikk, sier Snekvik.

– Også den smittede har plikter etter smittevernloven. Den smittede plikter å medvirke til at smittekilden spores opp.

Detektivarbeid

Syfilis forårsakes av en bakterie; treponema pallidum, som blir påvist ved analyse av blodprøver. Dersom prøven er positiv innkaller poliklinikken den smittede til et intervju.

Her må den smittede oppgi alle sine seksuelle kontakter de siste seks månedene. Målet er å kartlegge hvem som kan ha vært smittekontakt og hvem som kan ha blitt smittet videre, og så kalle inn disse til testing.

– Vi jobber grundig med å få ut opplysninger om alle seksuell kontakter den smittede har hatt. Det er ikke alltid så lett for alle å huske seks måneder tilbake i tid. Det hender vi må gå flere runder for å friske på hukommelsen, sier Ingrid Snekvik.

Snekvik forteller at de fire som har fått påvist syfilissmitte i Trondheim ikke har vært vanskelige å forholde seg til.

– De fire har alle samarbeidet svært godt med oss om å oppgi opplysninger om sine seksuelle kontakter, sier Ingrid Snekvik.

– Vil du si at de fire smittede har hatt mange seksuelle kontakter?

– Det vil jeg ikke svare på. Men jeg kan si at generelt er det mange som kommer til oss som har hatt ganske mange seksuelle kontakter.

Smittesti

Med kjønnssykdommer kan det være vanskelig å finne rekkefølgen på smitten. Når det gjelder de fire smittede trondhjemmerne i 20-åra så har poliklinikken ennå ikke klart å oppdage smittestien.

– Kartlegginga vår går nå ut på å finne ut hvem som har smittet hvem, sier overlege Ingrid Snekvik.

– Hører de fire smittede ungdommene til et spesielt miljø?

– Nei. Vi har ikke funnet noe som tyder på det. Det eneste vi vet med sikkerhet er at ingen av de fire har vært i utlandet det siste halve året.

Sosialt pinlig

– Det kan jo være flaut å fortelle om alle man har ligget med. Har dere inntrykk av at de som kommer til dere er helt ærlige, og oppgir alle de har hatt sex med?

– Det kan noen ganger være vanskelig. Da må vi spille på samvittigheten. Det er uansett viktig for oss å understreke at vi har full fortrolighet overfor pasienten. Ingenting av det pasienten sier til oss blir kjent for aldre.

Ingrid Snekvik tror veneriske sykdommer fortsatt er svært tabubelagt i vårt samfunn. Hun tror for eksempel ikke at det er vanlig å opplyse egen familie utenom samlivspartneren dersom man har fått påvist syfilis. Slikt er veldig tabubelagt.

– Dette er ikke noe det snakkes mye om hjemme, nei. Vi prøver også å avdramatisere sykdommen for de som er smittet. I dag er dette en veldig enkel sykdom å behandle.

Russisk rullett

Par i sengen

Sannsynligheten for å bli smittet av syfilis ved ubeskyttet sex med en smittebærer er 30 prosent - hver gang.

Foto: Colourbox

Syfilis smitter ved at bakterien treponema pallidum kommer i kontakt med huden din. Dette skjer vanligst ved samleie. Syfilis i første fase åpenbarer seg gjerne ved åpne sår på kjønnsorganene. Dette er sår som forsvinner etter en stund, uten at smitten forsvinner.

– En smittebærer trenger ikke ha åpne sår for å smitte deg, sier Ingrid Snekvik.

– Bakteriene kan også komme fra kroppsvæsker som mannens sæd, kvinnens sekreter eller blod.

– Hvor stor sannsynlighet er det for å få syfilis dersom man har ubeskyttet sex med en smittebærer?

– Forskning viser at det er opp mot 30 prosent sjanse for å bli smittet ved én seksuell kontakt. Det er relativt mye.

Sannsynligheten for å få syfilis er med andre ord bare litt mindre enn om du spiller russisk rullett med to patroner i kammeret.

– Så det kan bli dårlig stemning på byen til helga nå som alle vet at noen går rundt med syfilis?

– Jeg forstår godt om det blir litt dårlig stemning på byen, ja. Den eneste måten å unngå smitte på er ved å bruke kondom på riktig måte.

– Jeg håper folk forstår at de må ta ansvar for egen sikkerhet. Det er farlig å ikke bruke kondom, men det er svært få som tenker på det til vanlig, avslutter overlege Ingrid Snekvik.

Hva er dine erfaringer?

Hva tenker du om at du kan bli smittet av syfilis i Trondheim? Kommer du til å endre måten du skaffer deg sex på? Har du ubeskyttet sex med folk du ikke kjenner så godt? Skriv gjerne anonymt, men oppgi kjønn, alder, fylke og seksuell legning.