Hopp til innhold

Norsk arbeidsplass topper gjev liste – danker ut Google og Microsoft

Det er spesielt et sted unge, norske arbeidstakere ønsker å jobbe.

sintef

POPULÆR ARBEIDSPLASS: Henrik Strand jobber som forsker i Sintef Energi. Her jobber han med problemer som bedrifter og samfunnet trenger svar på.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

CO₂ i atmosfæren
420.4 ppm
1,5-gradersmålet
+1.05 °C
Les mer  om klima

– Det er kjempegøy. Drømmejobben! Det var gøy fra første dag, og man blir kastet uti ting. Man får være med å løse problemer som samfunnet trenger svar på.

Henrik Strand er en av Sintefs unge talenter. Han får ikke rost arbeidsplassen nok. Sintef er en stiftelse som driver med oppdragsbasert forskning innen teknologi, natur- og samfunnsvitenskap.

– Nå har jeg vært med på å utvikle et beregningsverktøy for overføringskapasitet i kraftkabler. De som eier kablene, nettselskaper, får mer nøyaktige beregninger på hvor mye strøm kablene kan overføre. Som igjen fører til at man kan spare unødvendige utbygginger, forklarer det unge talentet.

Les også: Forskere har funnet ut hvorfor man blir sliten av å tenke hardt

At University
At University

Gode på kommunikasjon

Det er bemannings- og rekrutteringsbyrået Academic Work som igjen har kåret de mest populære arbeidsgiverne blant unge folk.

Og for første gang i historien topper en norsk arbeidsplass lista.

I år tar Sintef en overlegen førsteplass i kåringen av landets mest attraktive arbeidsgivere for unge talenter, heter det i en pressemelding.

– Sintef har vært flinke til å fortelle sin historie – hva man får dersom man jobber her. Innovasjon og jobbtrygghet er viktig, sier Mats Furulund til NRK. Han er administrerende direktør i Academic Work.

Mats Furulund, administrerende direktør i Academic Work

Mats Furulund, administrerende direktør i Academic Work.

Gode kolleger, bra lønn og muligheter til å utvikle seg er de tre viktigste faktorene for unge når de ser etter jobb.

Men flere trekker også fram viktigheten av én spesiell ting.

For mer enn 4 av 10 unge sier trygghet er viktig når de leter etter jobb.

– Det kan man sikkert se litt i lys av hvordan verden har utvikla seg de siste åra. Både med pandemien og det som skjer nå, sier Furulund.

Den unge forskeren er enig.

– Det er veldig viktig å føle trygghet både på det at man har en trygg arbeidsgiver, at man er trygg på folka rundt seg, sin nærmeste leder og sjefen. Og det er jeg så heldig å ha i Sintef, sier Strand.

Les også: Stor mangel på arbeidskraft – her kan de ha funnet løsningen

Sinkaberg Hansens lakseslakteri på Marøya
Sinkaberg Hansens lakseslakteri på Marøya

Ryktebørsen er viktig

Denne undersøkelsen er bygd opp av tre faktorer: selskapets rykte, selskapets opplevde suksess og hvor vidt kandidatene ønsker å jobbe i selskapet.

Sintef har klart best rykte, gjør det godt på suksessfaktoren og er overlegent best av alle selskapene når det gjelder hvor vidt unge talenter ønsker å jobbe der.

– Det er kjempegøy, og ikke helt overraskende, sier konsernsjef i Sintef, Alexandra Bech Gjørv til NRK.

– Vi driver med kule ting, og jeg tror folk får energi av å jobbe med viktige ting. Folk liker også å ha stor innflytelse på egen arbeidsplass, og det er mulig her.

Dette er viktig ut fra flere perspektiv, mener Strand – som ramser opp bærekraft, samfunnsøkonomi og miljøperspektivet.

Gjørv tror Sintef har blitt mer synlig på sosiale medier, og at de driver med ting som de yngre brenner for.

– Vi rekrutterer høyt utdannede folk fra hele verden, vi har 75–80 nasjonaliteter, og en majoritet har doktorgrad. Faglig utvikling er veldig viktig for kandidatene våre og det å ha en jobb med mening, der man kan utgjøre en forskjell og være med på å påvirke.

Sintef mottar pris for å toppe gjev liste.

INNOVASJON OG BÆREKRAFT: Dette er årets mest attraktive arbeidsgiver for unge folk.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

7 av 10 fra Norge

Siden pandemien har stadig flere norske selskaper kommet høyere opp på lista. I årets kåring er 7 av de 10 beste selskapene fra Norge.

Vipps kommer på andreplass, mens Google, som har vunnet flere år tidligere, tar tredjeplassen.

– Vi ser at mange unge søker det nære og trygge, og da kommer norske arbeidsgivere godt ut av det sammenlignet med de større, internasjonale, sier Furulund.

Tross fall på hovedlista vinner Microsoft årets IT-indeks, rangeringen for unge med IT-bakgrunn. Kongsberg gruppen vinner årets Teknologiindeks mens Google vinner Økonomi-indeksen.