Setter fart på bruk av GPS på demente

Helsedirektoratet skal hjelpe norske kommuner med å ta i bruk GPS på demente på sykeheimer. Det skal forhindre at eldre går seg bort og forsvinner.

Kristin Mehre, avdelingsdirektør Helsedirektoratet

NYTTIG: Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Kristin Mehre, har satt i gang et arbeid for at det skal bli enklere for kommunene å ta i bruk GPS på demente.

Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Leteaksjon Rennebu

VIL TA I BRUK GPS: Mange deltok i en leteaksjon etter en 69 år gammel mann, som ble funnet omkommet i Rennebu denne uka. Nå ønsker kommunen å ta i bruk GPS på demente.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Tirsdag ble en 69 år gammel dement mann funnet omkommet i Rennebu i Sør-Trøndelag. Han forsvant fra sykeheimen og ble funnet igjen ei uke etter at han ble borte.

Nå er kommunen i full gang med å utrede muligheten for å bruke GPS på demente.

Samtidig har Helsedirektoratet satt i gang et arbeid med å hjelpe kommunene i Norge til å anskaffe denne teknologien.

Nyttig å bruke GPS

– Helsedirektoratet mener GPS eller annen lokaliseringsteknologi kan være nyttig for personer med demens. Vi ser gode erfaringer med dette i Trondheim, Drammen og Bærum, sier avdelingsdirektør for omsorgstjenestester i Helsedirektoratet, Kristin Mehre.

Rennebu helsesenter

ANBEFALER IKKE GPS TIL ALLE: Helsedirektoratet mener GPS kan være nyttig for mange, men det bør gjøres en grundig vurdering før dette tas i bruk. GPS kan nå bli anskaffet her på Rennebu helsesenter.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

– Hvordan ser du på at det har vært mange leteaksjoner etter demente i Norge?

– Det er veldig uheldig og noe vi ønsker å unngå. Hvis GPS kan forhindre leteaksjoner er vi veldig glad for det, sier hun.

Mehre understreker at sykeheimer bør gjøre en grundig vurdering før GPS tas i bruk, og at dette ikke passer for alle.

Tester GPS

Helsedirektoratet har satt i gang et arbeid der ti kommuner i Norge skal se på ulike teknologier. Dette prosjektet ledes av Trondheim kommune.

– Kommunene skal sammen med leverandørene lage en kravspesifikasjon for anskaffelse av GPS. Etterpå skal kommunene selv prøve ut teknologien i sin kommune, forteller Mehre.

Arbeidet med å ta i bruk GPS på demente er ferdig rundt årsskiftet. Dette anskaffelsesgrunnlaget kan fritt bli tatt i bruk av andre kommuner som vil kjøpe GPS til demente på institusjoner.

Enklere for kommunene

Avdelingsdirektør Kristin Mehre i Helsedirektoratet tror dette arbeidet vil gjøre det enklere for kommunene å ta i bruk den nye teknologien på en trygg måte.

– Det kreves en del kompetanse for å gjøre gode anskaffelser. Vi ønsker å bygge en plattform for å sikre en god utvikling, sier Mehre.