NRK Meny
Normal

Sakkyndig ønsker ny Treholt-sak

En av de sakkyndige i Treholt-saken frykter at han har vært en brikke i et justismord.

Ingolf Hådem og Arne Treholt

Ingolf Hådem (innfelt) frykter han har vært en del av et justismord i Arne Treholt-saken.

Foto: Erik Thorberg/Scanpix og Alf Skille/NRK

NTNU-professor, Ingolf Hådem, var bildeksperten som fikk i oppdrag av politiet å analysere bildene av det såkalte pengebeviset. Hådem er ekspert i læren om å beregne form og størrelse på en gjenstand ved å måle avstander på et bilde.

Hans oppgave var å måle størrelsen på de avbildede konvoluttene i Treholts koffert, og finne ut hvor mange sedler de kunne ha inneholdt.

Nå er 80-åringen rystet over påstandene i boka ”Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken” om at disse bevisene er forfalsket. Hådem frykter at han har vært en del av et justismord, skriver Adresseavisen .

Les også:

– Ja. De nye bevisene som fremkommer i boka synes nokså overbevisende, sier han til avisa.

Ingolf Hådem er far til én av dem som har vært med å utrede tapesporet sammen med forfatterne av boka.

- Det som går på hvorvidt politiet har begått urett og manipulert bevis, bør etter mitt skjønn føre til gjenopptakelse.

Sjekket aldri tapebiten

Treholts koffert under ransakingen

Slik så kofferten ut under ransakingen.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Treholts koffert anno 2010

Slik ser Treholts koffert ut nå.

Pengebeviset var et av de viktigste bevisene i spiondommen på 20 års fengsel som Arne Treholt ble idømt. Nå mener forfatterne av boka å kunne bevise at dette er forfalsket av politiet. En tapebit over en lås på kofferten vises på et bilde politiet mener er tatt i Treholts leilighet i august 1983. Ved arrestasjonen i 20. januar 1984 var tapebiten ikke der. Kofferten har i dag fortsatt rester av denne tapen.

- Jeg vil si at dette overrasker meg. Den tanken tenkte jeg inne den gangen jeg jobbet med saken. Riktignok hadde Haugestad (Treholts forsvarer, journ. anm.) sådd tvil om bildene var tatt på de stedene politiet påsto. Men den ble aldri lagt særlig vekt på den gange, sier Hådem til NRK.

Tapebiten var heller aldri et tema under undersøkelsene. Professoren forklarer at det aldri var en del av måleoppdraget.

Benekter fusk

Den pensjonerte politimannen Leif Karsten Hansen som beskyldes for fabrikkering av beviset, benekter at han har jukset med bevisene.

– Dette er grove påstander. Vi har fortalt sannheten både i lagmannsretten og i bevisopptak for høyesterett. Selvsagt skjedde det i ransaking i Treholts leilighet med fotografering av pengene i hans attachékoffert, sier Hansen til Aftenposten.

Han synes det er vanskelig å forsvare seg mot påstandene i boken, som stammer fra en anonym kilde.

– Jeg kan stå for den jobben vi gjorde i Treholt-saken. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sier han.