Rockheim - et gigantisk internett

Det nye nasjonale museet for pop og rock i Trondheim får gode kritikker fra anmeldere.

Utstilling på Rockheim i Trondheim

Anmeldere lot seg imponere av de mange mulighetene i opplevelsessenteret Rockheim.

Foto: Geir Mogen/Rockheim

– Det er et spektakulært opplevelsessenter, med flott arkitektur og fin kafé og butikk. Førsteinntrykket er veldig godt, og det er en imponerende mengde informasjon, sier regissør og manusforfatter Sølvi Barber til NRK.

Over 4000 nysgjerrige besøkende tok turen til åpningen av Rockheim i går. Folk sto i lange køer for å få et glimt av det nasjonale museet for pop og rock på Brattøra.

– Det var utrolig mye folk, så det var litt vanskelig å få oversikten. Det var nesten som å være inni et gigantisk internett, sier Barber.

Lang kø inn til Rockheim

Folk sto i lange køer for å få se hva som skjulte seg bak Rockheims fasade.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Vil tilbake for å se mer

Kulturjournalist og kommentator Ole Jacob Hoel i Adresseavisen sammenligner åpningsdagen med en tettpakket kunstutstilling.

– Det er ikke mulig å gå i dybden, man ser bare en ferniss. Så det er viktig å komme tilbake å vurdere funksjonaliteten på en vanlig dag. Men det jeg opplevde i går så veldig bra ut, sier Hoel til NRK.

Besøkende kan boltre seg i 25 000 bilder, 210 000 låter og 4000 videoer. Interaktivitet er et stikkord som går igjen i det moderne museet.

– Jeg tror man kan få stort utbytte av museet, så lenge det ikke er så mye folk. Man trenger ikke noe forhåndskunnskap, og det er viktig for å få folk til å komme tilbake, sier Barber.

For den yngre garde

Museet er delt inn i ulike musikkepoker med historiske miljøer som ramme. Hoel tror museet passer best for den yngre garde.

– Det er perfekt for skoleklasser og familier, men også mange godt voksne har et nostalgisk forhold til pop og rock, sier han.

Se bilder av Rockheim

Rockheim er ikke ment å være et lokalt museum for trøndere, og Barber håper folk fra hele landet tar turen innom når de er i byen.

– Det er absolutt et museum for folk fra alle deler av landet, men jeg tror ikke det passer for barn under 10 år. Da blir det bare trykking uten mening. I fremtiden kan det være lurt å legge inn litt flere aktuiviterer for små barn, slik at hele familien kan gå, sier hun.

Endelig åpent

Rockheim har møtt på mange problemer underveis i byggefasen. Først gikk entreprenøren konkurs i august 2008, så brøt det ut brann i Rockheim i oktober 2009. Senteret har også hatt problemer med frostskader.