NRK Meny
Normal

Inviterer til fugletitting med ståhjuling

Samme dag som forbudet mot segway - eller ståhjuling - oppheves, står 20 flunkende nye kjøretøy klare til bruk for besøkende på Brekstad. Fugletitting i naturreservatet er en av turmålene kommunen anbefaler.

Ordfører Hallgeir Grøntvedt tester ståhjuling i hjemkommunen Ørland.

SE VIDEO: Ståhjuling er et utmerket sted å besøke med ståhjuling, mener entusiaster på Ørlandet.

Nå satses det for fullt på segway-turisme på Ørlandet. Ved våtmarkssenteret kan du leie ståhjuling for å oppleve fuglelivet i naturreservatet på nært hold.

Sponset av næringslivet

Ståhjulinger

20 nye ståhjulinger skal ta besøkende rundt til Ørlands severdigheter.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Det er næringslivet i kommunen som har trådt til og kjøpt et kjøretøy hver. I dag ble disse overrakt Ørland Kultursenter og våtmarkssenteret, som skal leie dem ut til besøkende.

– Dette er kjempespennende, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) fra Ørland.

– Jeg tenkte det skulle være vanskelig, men det er jo så enkelt å finne balansen og kjøre med dette her, at dette tror jeg kommer til å være veldig attraktivt, sier han.

Kommer innpå naturen

Grøntvedt mener tohjulingen er et utmerket framkomstmiddel mellom severdighetene i kommunen. Grandefjæra naturreservat er ett av turmålene ordføreren mener egner seg spesielt bra til å oppleve fra de rullende maskinene.

Ordfører Grøntvedt

Ordfører Hallgeir Grøntvedt tror ståhjulingene kommer til å bli et svært attraktivt tilbud.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– Det er glimrende vet du. Det er bare å ta med seg kikkerten og kjøre enten til Hovsfjæra eller Grandefjera, hvor du kan se på fuglene og fuglelivet i fjæra.

Du får naturen helt innpå deg, de bråker jo ingenting. Og du kan komme deg kjapt imellom de forskjellige severdighetene også, sier Grøntvedt.

LES OGSÅ: Ørland våtmarkssenter satser stort

Også daglig leder Gunn Kristin Ørsleie ved Ørland Kultursenter er begeistret for de nye kjøretøyene.

Godt tilrettelagt

Folk med Segway

I dag ble 20 stålhjulinger overrakt Ørland Kultursenter - til utleie for besøkende.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– Ørlandet er en perfekt plass for et slikt framkomstmiddel. Det er flatt og godt tilrettelagt med gang-og sykkelveier, så dette tror jeg kan bli en kjempepopulær sak, sier hun.

Ørsleie mener ståhjulingene egner seg utmerket til naturopplevelser.

– De kjører ikke i terreng, men på Ørlandet har vi naturopplevelser i nærområdet. Det er tilrettelagt med gang- og sykkelveier inn i nærområdene, og våtmarksområdene Grandefjæra og Hovsfjæra. Og enda bedre skal det bli etter hvert. Så de kommer seg ut og får oppleve naturen ja.

Å kjøre ståhjuling gjør det også mulig å komme seg fortere fram, sier Ørsleie.

Men ikke alle er like imponert over senterets satsing på motoriserte naturopplevelser.

Stenger for opplevelsen

Naturelsker og anerkjent naturfotograf Jon Østeng Hov fra Ålen er svært overrasket over kommunens og våtmarkssenterets begeistring for nye regler og nye kjøretøy.

Jon Østeng Hov

Den kjente naturfotografen Jon Østeng Hov er kritisk til at besøkende på Ørlandet skal få oppleve våtmarksområdene fra en ståhjuling.

Foto: Steinar Fugelsøy

– Om folk vil ut og høre og se på fugler, så forundrer det meg veldig at de vil bruke slike tohjulinger i stedet for å gå. For det er da du opplever ting, når du lytter og ser.

– Må ikke ha det travelt

– Og du skal ikke ha det travelt og komme deg fort fram når du er ute i naturen. Du skal nye stunda, sier Østeng Hov.

Selv om ståhjulingene ikke forurenser eller bråker, mener han at framkomstmidlet likevel kan stenge for naturopplevelsen.

– Jeg antar man har oppmerksomheten på kjøringen når man tar seg fram på en slik en, og da får man ikke med seg det som skjer ute i naturen.

– Det er når du går stilt - og står lenge, at du kan få oppleve ting. Har du det travelt i naturen da får du ikke med deg noe, sier den kjente naturfotografen.

segway i fjæra

F.v. Arne Frode Pettersen, Erik Uthus og May Britt Halvorsen.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.
For første gang i Norge får besøkende på NTNU Vitenskapsmuseet se hvordan dyr ser ut på innsiden av huden.