Northug tildelt seier i Tour de ski

På en pressekonferanse i dag ble det klart at Martin Johnsrud Sundby er dømt for brudd på WADAs regler for bruk av astmamedisin, og mister blant annet seieren i Tour de Ski 2014/2015.

Germany Cross Country Tour de Ski

Petter Northug er tildelt seieren i Tour de Ski for 2014/2015. Her fra en etappe i Oberstdorf i 2015.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Ap

– Vi er like overrasket som alle andre. Dette er ikke måten Petter ønsker å vinne skirenn på, sier manager for Petter Nortug, Are Sørum Langås, i en kort kommentar til NRK.

Northug ble opprinnelig nummer to i Tour de Ski det året, 34 sekunder bak Johnsrud Sundby. Nå er det klart at Sundby mister seieren, og Northug blir dermed stående som vinner.

– Petter vet at Sundby er avhengig av astmamedisin, og ser ikke nok ikke på dette med noen stor glede. Jeg tror ikke det betyr spesielt mye for Petter å få tildelt en seier på denne måten ett og et halvt år i ettertid, sier Jann Post, som følger langrennssirkuset tett gjennom hele sesongen.

Sundby mister pengepremiene fra Tour de Ski den aktuelle sesongen. De havner nå hos Northug, men skiforbundet betaler Sundby tilbake det han må gi fra seg, til sammen ca 1,1 millioner kroner. Russiske Jevgenij Belov som ble nummer tre, rykker opp på andreplass, mens svenske Calle Halfvarsson nå får den siste plassen på pallen.

I følge NTB er

– Amatørmessig av skiforbundet

Post er ikke nødig i sin kritikk av skiforbundet.

– Det er en skandale at de ikke har klart å ordne opp i dette. Det har vært så mye snakk om bruken av astmamedisiner hos norske utøvere. Det fremstår som utrolig amatørmessig at de har klart å rote det til på denne måten, sier Post.

Fredrik Aukland mener at en utøver må kunne stole på rådene de får fra helsepersonell.

– En utøver gjør som han får beskjed om av legen. Her har det skjedd en feiltolkning av regelverket fra forbundets side, og det er svært uheldig for Sundby, sier Aukland.

Heller ikke han tror Northug får noen stor glede av å bli stående som vinner.

– Dette er ikke noe en konkurransemann som Petter Northug har glede av.

Laster Twitter-innhold

Tønseths første

Seieren Johnsrud Sundby tok på 15-kilometeren i Davos 13. desember 2014 er nå tatt over av Didrik Tønseth.

Trønderen får dermed tilkjent sin første verdenscupseier, skriver NTB.

Sundby mister også alle sine verdenscuppoeng og premiepenger i denne perioden, noe som gjør at Dario Cologna overtar seieren i verdenscupen sammenlagt for 2014/15-sesongen. Northug har rykket opp til andreplass, mens Halfvarsson står på tredjeplass, skriver NTB.