NRK Meny
Normal

NCC dømt til å betale 40 millioner i bot

Asfaltselskapet NCC Roads er i Oslo tingrett dømt til å betale en bot på 40 millioner kroner for ulovlig prissamarbeid over fire år i Trøndelag. Moderselskapet NCC AB frifinnes.

Oslo tinghus

Oslo tingrett har idømt Asfaltselskapet NCC Roads å betale en bot på 40 millioner kroner for ulovlig prissamarbeid.

Foto: Scanstockphoto

Håkan Broman

Sjefjurist i NCC-konsernet, Håkan Broman, er fornøyd med at tingretten har tatt hensyn til selskapets synspunkter.

Foto: NCC

Tingretten reduserte dermed gebyret Konkurransetilsynet ila NCC som var på 140 millioner kroner.

NCC har selv ment det var urimelig å gi gebyr i saken, siden det har kommet fram at det er én person som drev med ulovlig samarbeid.

Men med et redusert gebyr, mener NCC tingretten har tatt hensyn til selskapets syn i saken. Det skriver selskapet selv i en pressemelding.

– Vi må få studere dommen nærmere før vi kommer med vår konklusjon. Men vi noterer at tingretten har tatt hensyn til våre synspunkter, sier Håkan Broman, sjefjurist i NCC-konsernet.

NCC tok saken til retten fordi selskapet ønsket å få klarhet i hva Konkurransetilsynet mener selskapet kunne gjort annerledes for å hindre det som har skjedd.

Ulovlig samarbeid

Fra 2005 til 2009 skal de to største entreprenørene i asfaltbransjen ha samarbeidet ulovlig i Midt-Norge.

Den tidligere distriktslederen i Kolo Veidekke, Odin Kringen, innrømte hemmelige møter med konkurrenten NCC Roads hvor de delte markedet mellom seg og ble enige om hvilke priser de skulle gi i anbudskonkurransene.

Målet var å kontrollere markedet og svindle det offentlige for store beløp.

Veidekke ble ilagt et gebyr på 220 millioner kroner, men slapp å betale fordi selskapet selv gikk til Konkurransetilsynet med informasjon som førte til at saken ble avdekket.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.