Hopp til innhold

NCC dømt til å betale 40 millioner i bot

Asfaltselskapet NCC Roads er i Oslo tingrett dømt til å betale en bot på 40 millioner kroner for ulovlig prissamarbeid over fire år i Trøndelag. Moderselskapet NCC AB frifinnes.

Oslo tinghus

Oslo tingrett har idømt Asfaltselskapet NCC Roads å betale en bot på 40 millioner kroner for ulovlig prissamarbeid.

Foto: Scanstockphoto

Håkan Broman

Sjefjurist i NCC-konsernet, Håkan Broman, er fornøyd med at tingretten har tatt hensyn til selskapets synspunkter.

Foto: NCC

Tingretten reduserte dermed gebyret Konkurransetilsynet ila NCC som var på 140 millioner kroner.

NCC har selv ment det var urimelig å gi gebyr i saken, siden det har kommet fram at det er én person som drev med ulovlig samarbeid.

Men med et redusert gebyr, mener NCC tingretten har tatt hensyn til selskapets syn i saken. Det skriver selskapet selv i en pressemelding.

– Vi må få studere dommen nærmere før vi kommer med vår konklusjon. Men vi noterer at tingretten har tatt hensyn til våre synspunkter, sier Håkan Broman, sjefjurist i NCC-konsernet.

NCC tok saken til retten fordi selskapet ønsket å få klarhet i hva Konkurransetilsynet mener selskapet kunne gjort annerledes for å hindre det som har skjedd.

Ulovlig samarbeid

Fra 2005 til 2009 skal de to største entreprenørene i asfaltbransjen ha samarbeidet ulovlig i Midt-Norge.

Den tidligere distriktslederen i Kolo Veidekke, Odin Kringen, innrømte hemmelige møter med konkurrenten NCC Roads hvor de delte markedet mellom seg og ble enige om hvilke priser de skulle gi i anbudskonkurransene.

Målet var å kontrollere markedet og svindle det offentlige for store beløp.

Veidekke ble ilagt et gebyr på 220 millioner kroner, men slapp å betale fordi selskapet selv gikk til Konkurransetilsynet med informasjon som førte til at saken ble avdekket.