NRK Meny
Normal

Mister støtte: – Flere vil isolere seg

Personer med stomi og analinkontinens mister pengestøtte. Ingrid Anette Hoff Melkersen må årlig ut med 20.000 kroner ekstra.

Ingrid Anette Hoff Melkersen

Ingrid Anette Hoff Melkersen er blant cirka 14000 nordmenn som har stomi. Alle mister støtte til blant annet posedeodorant fra og med 2016.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Regjeringen og støttepartiene vil kutte i blåreseptordningene for nordmenn med stomi eller analinkontinens (avføringslekkasjer) for å spare 38,5 millioner kroner.

Tirsdag ga Stortingets helse- og omsorgskomité sin innstilling: De støtter innsparingsforslaget.

Med dét får ikke nordmenn med stomi lenger posedeodoranter og posetrekk på blåresept, mens de med analinkontinens mister støtten til barrierekluter.

– Skummelt

– Det er skummelt at politikerne tør. De tar fra mennesker som allerede ligger langt nede, og leker med folks liv, sier Ingrid Anette Hoff Melkersen.

På grunn av tarmsykdommen Morbus Crohn er hun ufør og har utlagt tarm.

Hjemme - Ingrid Anette Hoff Melkersen

– Først trodde jeg ikke det var sant, sier Ingrid Anette Hoff Melkersen, om blåreseptkuttene for stomiopererte.

Foto: Kjartan Ovesen

Hun må trolig betale 1600 kroner ekstra i måneden fra egen lomme framover.

– Dette er nærmest en vanlig månedslønn mindre i året. Jeg fatter ikke hvor jeg skal ta pengene fra.

Langsiktige problemer

Melkersen var nettopp innlagt på sykehus for å operere vekk en del av endetarmen. Da hun våknet fra kunstig koma, fikk hun nyheten om blåreseptkuttene.

– Først trodde jeg ikke det var sant. Helsemyndighetene tar bit for bit fra oss. Dette må handle om kunnskapsmangel.

Hun tror staten taper på kuttene på lang sikt, og ser for seg flere langtidssykemeldte, og flere som isolerer seg.

– Posedeodoranter gjør at vi tør å gå på butikken, bruke offentlige toaletter og være sosiale. Det er ikke uvanlig at stomiopererte holder seg hjemme i større grad enn de ville gjort hvis de ikke hadde stomi. Jeg frykter en økning i alvorlige psykiske lidelser.

Stigmatiserende

Margrethe Gaassand
Foto: Norilco

Margrethe Gaassand, rådgiver i Norilco, deler bekymringen:

– Det er spesielt alvorlig at støtten til posedeodoranter kuttes. Veldig lite er så stigmatiserende som stomi. Enda verre er det når man lukter avføring i tillegg.

Ifølge Gaassand er avføringslekkasjer dagligdags for mange med stomi.

– Avføringslekkasjer kan ikke kontrolleres. Noen har lekkasje mange ganger daglig. Hvis lukta ikke kamufleres, er det stor fare for at flere holder seg inne og lukter for seg selv.

Lette etter alternativer

Forbruksmateriell på blåresept koster staten to milliarder kroner årlig.

– Utgiftene har eksplodert. I helse-Norge skal vi ta i bruk nye behandlingsmåter og teknologi. Vi klarer ikke møte alt det nye uten å kutte noe i tillegg, sier leder i helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp).

HELFO har vurdert hva som kan endres for å få ned kostnadene. Kjos sier de har sett nøye på om de kunne spare penger på annet vis.

– Dessverre viste det seg å være umulig. Det er skuffende hvis informasjonen fra HELFO ikke stemmer. Jeg skal følge nøye med på dette fremover, og gjøre nye vurderinger hvis dette viser seg å være veldig feil.