Må betale 15 mill i erstatning etter Ivar

Over ti tusen nordtrøndere har foreløpig søkt om erstatning for strømbrudd under uværet den siste tida. NTE forventer flere søknader framover.

Vindfall over strømledning

De fleste strømbruddene var på grunn av trær som ble felt av stormen og rev med seg strømlinjer.

Foto: NTE
Arne Fenstad
Journalist

Stormen Ivar rammet hardt i Midt-Norge, og i Nord-Trøndelag sviktet strømnettet. Hele 20 000 mistet strømmen i fylket.

"Ivar" i Trøndelag

Trøndelag ble rammet hardt av Ivar.

Foto: Kari Sørbø / NRK
Matlaging på vedovn

Flere husstander måtte varme mat på vedovner da strømmen gikk.

Foto: Torstein Aalbu

Erstatningskravene, som også gjelder uværet i forkant av Ivar, teller nå 10 462, og nettdirektør i Nord-Trøndelag elektrisitetsverk (NTE) Trygve Kvernland tror selskapet må punge ut etter uværet.

15 millioner kroner

– Jeg vil tro det kommer flere søknader spesielt etter stormen Ivar, som rammet sørdelen av fylket. Det er grunn til å tro at erstatningene kommer til å nærme seg 15 millioner kroner, sier han.

De fleste erstatningskravene er fra folk som har vært uten strøm i opptil ett døgn og som har krav på 600 kroner hver. Men noen krav er fra folk som har vært lengre uten strøm.

Og det er på det grunnlaget elektrisitetsverket har anslått de 15 millioner kronene.

Må regne med å miste strømmen i uvær

Kvernland sier de skal evaluere hva de kan gjøre bedre neste gang uværet rammer, men tror nordtrønderne må belage seg på å miste strømmen også i framtiden.

– Vi skal evaluere beredskapen, men også robustheten i selve nettet vårt. Jeg tror det er vanskelig å få et nett i Nord-Trøndelag som aldri blir slått ut av uvær, til det bor vi for spredt.

– Men det er klart av vi skal diskutere om vi skal øke andelen kabler i jorda og å rydde breiere gater i skogen, sier Kvernland.

Fortsatt sårbart

I omtrent en måned har opptil 150 folk fra NTE ryddet og reparert det ødelagte strømnettet i fylket. Og selv om høyspentnettet er oppe og går, er det fortsatt steder hvor det er sårbart.

– Vi har hatt massive skader på strømnettet vårt, sier Kvernland.

En person skadd

Oppryddingsarbeidet har til tider vært vanskelig, og selskapet har tatt mer enn 10 000 kritiske beslutninger. Det vil blant annet si beslutninger om å felle trær.

Likevel ble kun en person skadd under arbeidet.

– Det var en skogsarbeider som fikk ei grein i ansiktet og måtte sy to sting.

– Sett i lys av arbeidssituasjonen er vi svært fornøyd med sikkerhetsdelen av oppryddingsarbeidet, sier Kvernland.

Ekstremværet "Ivar" herjet i Trøndelag.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.