NRK Meny
Normal

LO i aksjon mot Norsk Kylling

Norsk Kylling avviser at de har tariffstridige kontrakter og bryter arbeidsmiljøloven. – Det er en mediejippo fra LO, sier eierne.

LO demonstrerer mot Norsk Kylling på Støren

LO demonstrerer mot Norsk Kylling på Støren.

Foto: Jom Arne Hoff Johansen / NRK

Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund, NNN, demonstrerte utenfor Norsk Kylling klokka 15 i dag fordi de mener de utenlandske arbeidernes kontrakter er tariffstridige.

Strid om bedriften

I 2002 ble bedriften politianmeldt for grove brudd på overtidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

De har også vært i søkelyset etter omstridt slakting i 2008. De ordnet opp i dette, men nektet å betale dagbøtene.

Torfinn Prytz Higdem

Administrerende direktør Torfinn Higdem i Cardinal Foods sier de har individuelle kontrakter med sine ansatte.

Foto: Pressebilde

Administrerende direktør Torfinn Higdem i Cardinal Foods mener NNN blåser saken opp.

– Det jo NNN som blåser dette opp slik at det blir en mediesak. Det er ikke noen krav fra våre arbeidere om en tariffavtale. Hos Norsk Kylling er det mange utenlandske arbeidere og mange av dem ønsker å jobbe lengre dager enn sju og en halv time. De er her for å jobbe og vi har gjort individuelle avtaler med dem. Selvfølgelig er det innenfor lover og regler, seir Higdem.

Vil ha tariffavtale

– Norsk Kylling vil ikke snakke mer med oss om dette, men vi vil snakke med de som arbeider ved bedriften så langt det går. Vi mener at det er ansettelsesforhold her som er i strid med norsk lov når det gjelder overtid, oppsigelsesvern og overtidsbetaling, sier Eistein Gaare, forbundssekretær ved NNN.

– Vi vil ha en tariffavtale med Norsk Kylling, slik at arbeiderne får tilgang til regelverket. Det er rimelig normalt, og vi vil kjempe for arbeidernes rettigheter her, sier Asle Trondstad i NNN.

Tidligere i høst gjennomførte LO en lignende aksjon mot en kaffebar i Trondheim.

– Det førte til at vi fikk tariffavtale, og det virker som begge parter er veldig fornøyde med det, sier nestleder Heidi Larsen i LO Trondheim.

Møte med Rema 1000

Norsk Kylling skriver på sine nettsider at de er Norges største slakteri og videreforeningsanlegg for hvitt kjøtt, og at de samarbeider med Rema 1000.

Fagbevegelsen skal ha et møte med Rema 1000 rett over nyttår.

I en epost til NRK svarer driftsleder Gunnar Ødegaard i Norsk Kylling på kritikken.

– Vi stiller oss uforstående til hva det skal demonstreres mot. NNN ønsker en tvungen organisering av bedriftens ansatte, mens Norsk Kylling AS på sin side ønsker å bevare organisasjonsfriheten. Det er opp til hver enkelt ansatt om man ønsker å organisere seg eller ikke.