NRK Meny
Normal

Leila Bayat er tilbake i Norge

Leila Bayat, som ble utvist fra Norge til Iran og angivelig straffet med 80 piskeslag, har kommet tilbake til landet for å forklare seg. Den norske ambassaden i Teheran åpner for at Bayats historie er sann.

Leila Bayat etter angivelig pisking

Disse bildene viser Bayat etter at hun angivelig har fått 80 piskeslag i Iran. Etter at dette ble kjent, har den norske ambassaden undersøkt om hun snakket sant før hun ble utvist.

Foto: privat

– Det er en lettet og glad Leila Bayat som har kommet til Norge. Hun er sliten og sterkt preget av den siste tids hendelser, men også lettet og glad for å kunne gjenforenes med familien og ikke oppleve den utryggheten som hun har følt på i lang tid, sier advokat Preben Kløvfjell til NRK.

Det var TV 2 som først meldte at Bayat (38) er tilbake i Norge.

Kløvfjell har siden tirsdag jobbet i hemmelighet for å få henne tilbake til Norge, ifølge kanalen. I formiddag landet Bayat på Oslo lufthavn.

– Hun er foreløpig ikke gitt noen oppholdstillatelse, men det er tatt en beslutning om at hun skal tilbake til Norge for å forklare seg i saken, forteller advokaten.

Advokat Preben Kløvfjell har jobbet for å få Leila Bayat tilbake til Norge

– Hun er foreløpig ikke gitt noen oppholdstillatelse, men det er tatt en beslutning om at hun skal tilbake til Norge for å forklare seg i saken, sier Bayats advokat Preben Kløvfjell.

Foto: Siri Saugstad / NRK

Snakket sant

Den norske ambassaden i Teheran har undersøkt Bayats historie om at hun i 2009 flyktet fra en dom i Iran på 80 piskeslag. Bayat ble ikke trodd av verken Utlendingsdirektoratet (UDI) eller Utlendingsnemnda (UNE) mens hun bodde i Norge. Hun ble derfor tvangsutsendt til Iran på Kvinnedagen 8. mars i år.

Ambassaden kom med sin rapport tirsdag denne uka, og ifølge Kløvfjell er konklusjonen klar: Bayat snakket sant da hun fortalte norske utlendingsmyndigheter om faren for å bli pisket. Dommen hun la ved asylsøknaden sin i 2009 var ekte, og alle dokumenter hun har lagt frem som bevist på at hun fikk 80 piskeslag er ekte.

NRK har fredag snakket med UNE, som ikke uten videre går god for dette. Men rapporten åpner for at Bayats histore kan være sann, noe som i seg selv er nok til å trekke en annen konklusjon enn i 2010. Da ble det fastslått at den var falsk.

Kløvfjell forteller at han har hatt stort trykk på UNE de siste ukene, blant annet ved et søksmål om å få omgjort utvisningsvedtaket.

– I forlengelsen av det har ambassaden i Teheran gjort undersøkelser, både gjennom samtaler med Leila og også verifikasjon av dokumenter av saken, forklarer advokaten.

Leila Bayat er tilbake i Norge for å forklare seg om egen asylsak

Leila Bayat er tilbake i Norge etter utsendingen. Nå skal hun forklare seg på nytt for norske utlendingsmyndigheter.

Foto: Siri Saugstad / NRK

Manglet pass og visum

Kløvfjell mener Bayat burde ha fått innvilget asyl allerede første gang hun søkte, og kaller det en «skandale» at hun ble sendt ut.

– Vi får håpe at UNE behandler saken raskt, slik at hun slipper å vente i uvisse på et endelig resultatet i saken, sier han.

Etter at UNE fikk rapporten fra ambassaden tirsdag, avgjorde de at Leila skulle tilbake til Norge for å forklare seg videre i saken.

Ifølge TV 2 har Kløvfjell siden det jobbet sammen med Utenriksdepartementet, ambassaden i Teheran og UNE for få Leila tilbake til Norge fortest mulig. Siden Leila verken hadde iransk pass eller norsk visum, har det vært en utfordrende oppgave.

Kløvfjell forteller at det har vært krevende å være taus og samtidig få Bayat sikkert ut av Iran.

– Hvis det hadde kommet ut at UNE hadde bestemt at hun skulle tilbake, og at man var i en prosess med å legge til rette for det, var vi redde for hvordan det ville påvirke sikkerhetssituasjonen hennes i Iran. Vi var også redde for at det ville vanskeliggjøre utreise fra Iran. Derfor var det nødvendig å legge fullstendig lokk på saken til hun var ute av landet, forklarer han.

Babak Torki

Samboeren til Leila Bayat, Babak Torki, mottok en SMS fra NRK med budskapet om at hans kjæreste er tilbake på norsk jord.

Foto: Privat

Samboer på vei til Oslo

Samboer til Leila Bayat, Babak Torki, mottok en SMS fra NRK med budskapet om at hans kjæreste er tilbake på norsk jord.

– Jeg visste ikke at Leila var kommet tilbake, men nå har jeg snakket med henne og er på tur til Oslo for å møte henne, sier Torki til NRK.

Han er svært lettet.

– Nå er jeg veldig glad. Leila sa hun var sliten, men jeg gleder meg veldig til å treffe henne.

Torki er ikke sikker på når han kan ta med samboeren tilbake til Steinkjer.

– Nei, vi må snakke litt med advokaten først, så akkurat nå vet jeg ikke så veldig mye, sier han.