Hopp til innhold

Lærerstreiken trappes kraftig opp

Det blir en kraftig opptrapping av lærerstreiken fra tirsdag neste uke.

LÆRERSTREIK-200622-HO

TRAPPER OPP: Fra tirsdag av går 3000 nye medlemmer ut i streik.

Nesten 3000 medlemmer i Utdanningsforbundet tas ut i streik, melder forbundet i en pressemelding.

– Det har vært kontakt med Riksmekleren, men så langt har dette ikke gitt noe resultat. Vi kommer til å fortsette streiken helt til vi får på plass en bedre løsning for lærerne.

Det sier Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, i pressemeldingen.

– Det er tusenvis av elever som berøres og noen av dem har nå vært rammet lenge, men jeg registrerer ingen vilje fra arbeidsgiver KS til å komme oss i møte. De bruker tid og krefter på å bortforklare fakta og bagatelliserer verdien av lærerutdanning.

Flest i Bergen

Bergen er kommunen hvor flest lærere er tatt ut i streik. 580 lærere ansatt i kommunen tas ut fra tirsdag.

– Vi har jo fått kritikk for at streiken har vært litt puslete, sier lokallagsleder i Utdanningsforbundet, Bente Myrtveit.

I Bergen vil totalt 1277 lærere være i streik fra tirsdag

– 667 i kommunen og 610 på fylkets videregående skoler i kommunen. Det er fortsatt ikke noe signal om at arbeidsgiverorganisasjonen har tenkt å ta ansvar for dette. Når vi nå trapper opp massivt, er det for å tydeliggjøre at vi er her.

Lærerstreik Bergen Gimle skole. Her er Bente Myrtveit og Steffen Handal i Utdanningsforbundet og klubbleder Synnøve Kirkebø utenfor Gimle skole i Bergen

Bente Myrtveit sammen med Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

– Vil få store negative konsekvenser

– Opptrappingen vil få store negative konsekvenser for enda flere elever som mister undervisning og en normal skolehverdag. Det er et stort ansvar Utdanningsforbundet tar på seg, sier KS sin arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Han sier at KS presenterte et konkret forslag til løsning på streiken på et møte onsdag formiddag.

– Dette er et konstruktivt bidrag til å løse streiken slik at elevene kan komme tilbake på skolen igjen. Vi forventer at Utdanningsforbundet ser at KS i dette nye tilbudet strekker seg så langt det er mulig, sier Gangsø.

Tariffoppgjør i kommunesektoren, Tor Arne Gangsø

KS sin arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Ber partene komme til forhandlingsbordet

Rektor på Bryne videregående skole Ingunn Folgerø håper partene snart kan finne en løsning.

Jeg har vært tydelig på at jeg har et sterkt ønske om at partene setter seg til forhandlingsbordet. Det gjelder ennå.

Vi snakker mye om psykisk helse, men elevene skal også ha en faglig kompetanse når de kommer ut. Det er viktig at vi får sving på det som gjelder arbeidsevne, arbeidsmoral, arbeidsvaner og fellesskap igjen. Så nå hadde jeg satt veldig pris på om partene kunne snakke sammen igjen.

Ingunn Folgerø, rektor Bryne videregående skole

Rektor ved Bryne videregående skole, Ingunn Folgerø.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Vil vise at de mener alvor

Streikleder i Trøndelag Inger Anne Sundbø mener det er naturlig med opptrapping.

I den fasen vi er i nå så er det for å vise KS at vi mener alvor med det vi holder på med. Det at vi nå velger å ta ut medlemmer, både på videregående skoler i Trondheim, og på skoler i Stjørdal og Steinkjer er et signal om at streikeviljen vår er på topp og at vi forventer at KS tar dette på alvor og kommer tilbake til oss med et bedre tilbud.

Hvordan tror du dette vil påvirke skolene?

Jeg tenker at skolene må ta en vurdering på det når de ser på listene og hvilke uttak vi har gjort. Så blir det opp til hver enkelt skole hva de tenker at de får til av tilbud til enkelte klasser og enkelte elever.