Kunsthall Trondheim klar for åpning: – En gledens dag

Mye har skjedd siden brannbilene kjørte ut portene for siste gang i Kongens gate i Midtbyen. Brannbilene er erstattet med kunst, og nå kan Trondheim Kunsthall endelig åpnes for publikum.

Kunsthall Trondheim

Kunsthall Trondheim åpner torsdag kveld med åpningsutstillingen «This is a political (painting)». Fem anerkjente kunstnere fra fem ulike land er håndplukket til utstillingen, og alle verkene har et politisk budskap.

Foto: Kunsthall Trondheim

– Når jeg kom hit for første gang sto brannbilene parkert her. Det har skjedd en stor forandring, eller hva?

Direktør Helena Holmberg befinner seg i det som før var lokalene til brannvesenet i Trondheim, men som nå er blitt til Trondheim Kunsthall. I ettermiddag åpnes dørene for publikum.

– Dette blir en gledens dag. Det er mange som har ventet lenge på dette, sier hun.

– Et slik sted har vært savnet

Kunsthallen skal vise samtidskunst på et høyt internasjonalt nivå, og et slikt sted har vært viktig å få på plass ifølge Holmberg.

Helena Holmberg

Direktør for Kunsthall Trondheim Helena Holmberg, mener kunsthallen vil bli et viktig sted for kunstmiljøet i Trondheim.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Trondheim er Norges tredje største by. Det er en viktig kunnskapsby, med et stort universitet og et kunstakademi. Vi har veldig mye fin kultur, for eksempel er musikkscenen veldig fremtredende, men kunstscenen har savnet et sted som dette.

Kunsthallen skal bli en institusjon, som hun mener ikke finnes fra før av i Trondheim.

– Vi er ikke et museum, vi er ikke galleri, vi er ikke et kunstnerdrevet mindre initiativ. Vi er en kunsthall som kan jobbe eksklusivt med samtidskunst.

Et møtested

I tillegg til å være et viktig sted for kunstscenen i Trondheim, skal hallen også være et møtested for folk utenfor kunstmiljøet.

– Det vanlige publikum kommer også til å ha mye glede av å komme hit. Vi ønsker å være en levende plass, som har åpent når folk har fri fra jobb, sier Holmberg.

Kunsthallen ligger vegg i vegg med Sellanraa Bok & Bad, og har en passasje til biblioteket.

– For oss er det en stor fordel å ha en passasje til biblioteket gjennom Sellanraa. Her kan man komme etter jobb, ta et glass vin og delta i noe hos kunsthallen eller på litteraturhuset, sier Holmberg.

Et møtested, helt enkelt.

Anne Katrine Dolven

Et maleri av Anne Katrine Dolven har gitt navnet «This is a political (painting)» til åpningsutstillingen hos Kunsthall Trondheim.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Politisk kunst og majestetisk åpning

Fem anerkjente kunstnere fra fem ulike land er håndplukket til å være med på åpningsutstillingen, som har kropp, samfunn og identitet som tema.

Alle verkene er politiske, og det er et maleri av Anne Katrine Dolven som har gitt navnet «This is a political (painting)» til åpningsutstillingen. Dolven er den eneste norske kunstneren på utstillingen.

– Det er en ære å få være med på denne åpningen, og det at Trondheim har fått en kunsthall er helt fantastisk, sier hun.

Og når dørene åpner torsdag ettermiddag er det selveste dronning Sonja som står for åpningen.

– Dronningen har gjort enormt mye for billedkunsten, og norsk billedkunst internasjonalt, så det er stort at hun åpner her, sier Dolven.