NRK Meny
Normal

Fikk kunsten sin ettersendt fra Syria til Namsos

Ni måneder etter at Reem Salameh flyktet over Middelhavet skal hun ha utstilling hos Kunstmuseet Nord-Trøndelag. Kunsten hennes kom utrolig nok fram i en pakke som gikk fra Damaskus til Namsos.

Reem Salameh

24 år gamle Reem Salameh flyktet fra Damaskus i Syria til Namsos etter at flyktningleiren hun bodde i ble bombet.

Foto: Kjartan Trana / NRK

I kjelleren i kulturhuset i Namsos står en ung kunstner og henger opp trykk på en snor. For mindre enn et år siden befant hun seg på et helt annet sted, i en flyktningleir i Syria.

– Leiren ble ødelagt av bomber, så da bestemte vi oss for å flykte, forteller Reem Salameh.

Reem Salameh og Karin Kvebæk

Etter å ha sett bilder av kunsten til Salameh, tok flyktningguide Karin Kvebæk initiativ til å få sendt kunsten til Namsos.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Sammen med mor og søster flyktet hun fra hjemlandet og kom over Middelhavet i en overlesset gummibåt. Motoren falt av, og de som kunne svømme dro resten over den siste delen av havet til Hellas.

Fikk kunsten ettersendt til Namsos

Fra Hellas kom Salameh gående til Oslo i desember. Etter måneder med venting her i landet, kom hun til Namsos. Ni måneder etterpå, er hun nå klar for en utstilling, med kunst hun har laget både i Namsos og ved universitetet i Damaskus.

Salameh var nemlig elev ved universitetet i Damaskus. Til tross for at hun er palestiner og var bosatt i flyktningleir som tredjegenerasjons flyktning, hadde hun plass ved kunstlinja på universitetet.

På turen over Middelhavet mistet Salameh alt hun hadde med seg, men nå har hun fått en liten del av livet i Syria tilsendt til Namsos. På en språkkafé i Namsos møtte Salameh flyktningguide Karin Kvebæk, som viste stor interesse for historien hennes.

Hun viste meg bilder av kunsten sin på telefonen og da tenkte jeg «jøss»,

Karin Kvebæk, flyktningguide

Kvebæk lurte derfor på om det var mulig å få sendt bildene til Namsos fra Damaskus. Det skulle vise seg å være mulig.

– Sjeldent med et så alvorlig tema i et så ungt sinn

Reem Salameh

– Det er sjeldent å se et så alvorlig tema i et så ungt sinn, sier museumspedagog Ingeborg Bodzioch, om kunsten til Salameh.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Bildene befant seg på universitet, og ved hjelp Reems eldre søster, som fortsatt bor i Damaskus, ble bildene sendt i posten til Kvebæks adresse i Norge.

– Jeg var veldig nervøs for om dette gikk, men de kom jo, forteller Kvebæk.

Etter å ha fått tilsendt bildene, begynte Salameh igjen å jobbe med kunsten. Nå er hun snart klar for utstilling.

Museumspedagog ved Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Ingeborg Bodzioch, forteller at bildene har høy kunstnerisk kvalitet.

– De kommer fra et menneske som er tidlig i 20-årene, og det er sjeldent å se et så alvorlig tema i et så ungt sinn, forteller Bodzioch.

Det er tydelig at de opplevelsene Reem har hatt i Syria, har satt sine spor i hennes kunst

Ingeborg Bodzioch, museumspedagog

Jeg synes det er viktig at dette blir vist, og vi er veldig glade for at Reem kom til oss på Kunstmuseet for å spørre om vi vil ta del i dette, sier Bodzioch.

Reem Salameh, Ingeborg Bodzioch og pakken med kunst fra Damaskus

Kunsten ble sendt med posten fra Damaskus, og kom trygt frem til Namsos. Nå skal bildene stilles ut hos Kunstmuseet Nord-Trøndelag. Her sammen med museumspedagog, Ingeborg Bodzioch.

Foto: Kjartan Trana / NRK