Hopp til innhold

Kraftig E.coli-kritikk

Folkehelseinstituttet og Mattilsynet får sterk kritikk for dårlig kommunikasjon seg i mellom.

Spekepølse trolig årsak til E. coli-smitte.

Også oppfølginga av de som ble ramma av E.coli-smitten var for dårlig, konkluderer utvalget som har evaluert myndighetenes innsats under krisa.

Folkehelseinstituttet pekte ut kjøttdeig som hovedmistenkt kilde til E.ccoli-utbruddet. Samtidig kommuniserte smittejegerne en skråsikkerhet om at de hadde rett i sine antakelser – antakelser som senere viste seg å være feil.

Det var nemlig Gildes morrpølser som viste seg å være syndebukken i et av de alvorligste matbårne smitteutbruddene Norge har hatt.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Geir Steinar Larsen, tar kritikken på alvor.

- Vi har tatt selvkritikk og endret våre rutiner. Vi har lært av dette, og det skal ikke gjenta seg.

Kunne vært stanset

NRK Dagsnytt avslørte nylig at smitteutbruddet kunne ha vært stanset flere uker tidligere dersom smittejegerne hadde arbeidet annerledes.

E.coli-utvalget bekrefter i dag at utbruddet teoretisk kunne ha vært stanset tidligere. Også Mattilsynet legger seg flat for kritikken om dårlig organisering og koordinering i smittejakten.

- Det utvalget peker på her, er at en bedre samhandling mellom folkehelsa, Mattilsynet og veterinærinstituttet kunne bidratt til at saken ble oppklart tidligere, sier Joakim Lystad, direktør i Mattilsynet.

Oppretter mat-kripos

Myndighetenes rot i smittejakten får nå direkte konsekvenser, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

- Vi foreslår nå å opprette det vi kaller et mat-kripos, altså en spesialenhet med eksperter og fagfolk fra inn- og utland – som skal rykke ut dersom slike kriser oppstår i framtida, sier Brustad.