NRK Meny
Normal

Kongen og Dronningens jubileumsreise

​Kongen og Dronningen skal på jubileumsreise fra 18. til 29. juni. Reisa er en del av Kongeparets markering 25-årsjubileum.

Kong Harald og dronning Sonja signes i Nidarosdomen

Nidarosdomen 23 juni 1991. Kong Harald og dronning Sonja signes av biskopen i Nidaros Finn Wagle.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

De besøker Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Kongeskipet Norge blir brukt under hele reisa.

I Nidarosdomen

Programmet for den enkelte by er ikke endelig fastlagt, men det er klart at Kongefamilien skal være til stede ved festgudstjenesten i Nidarosdomen i Trondheim 23. juni til minne om signingen for 25-år siden.

Det er også klart at det blir et folkearrangement på hvert sted, melder Slottet.

Tromsø først

Jubileumsreisa starter med Kongeparets hagefest for 300 inviterte gjester på Skansen i Tromsø formiddagen 18. juni. Tromsø kommune inviterer til et stort folkearrangement på torvet i byen. Dette blir en del av Midnight Sun Marathon.

Bodø

Søndag 19. juni kommer Kongen og Dronningen Bodø. Byen feirer 200-årsjubileum i år og det preger Kongeparets besøk. Det blir en byvandring med stopp underveis til torvet, der det store folkearrangementet finner sted.

Om ettermiddagen holder kongeparet hagefest for 300 gjester på Nordland kultursenter. Besøket i Bodø avsluttes på kveldstid med at Dronningen åpner Keiserstien som går fra Turisthytta til Keiservarden på toppen av fjellet Veten.

signing

Kong Harald under signingen i Nidarosdomen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Trondheim

Trondheim kommune inviterer kongeparet og byens befolkning på frokost og folkefest i Ravnkloa tidlig formiddag torsdag 23. juni. Klokka 12 er det festgudstjeneste i Nidaros domkirke.

Gudstjenesten, markerer at det denne dag er nøyaktig 25 år siden Kongen og Dronningen ble signet. Kongeparets hagefest i Trondheim, med 600 inviterte gjester, er lagt til Stiftsgårdsparken.

I Trondheim vil Kronprinsfamilien, prinsesse Märtha Louise med familie, prinsesse Astrid, fru Ferner og Erling Lorentzen være til stede.

Bergen

Kongeparet og Kronprinsparet går i land på Bryggen i Bergen om formiddagen lørdag 25. juni for å ta del i byens folkefest for Kongen og Dronningen. Programmet omfatter en vandring på Bryggen. På ettermiddagen er kongeparet vertskap for 300 inviterte gjester ved hagefesten i parken på Gamlehaugen.

Stavanger

Den store hagefesten med 300 gjester er lagt til Ledaal, Kongens offisielle bolig i Stavanger. 27. juni.

Kongeparet er vertskap og Kronprinsparet vil være til stede. Folkefesten er lagt til amfiområdet utenfor Stavanger konserthus og skjer på ettermiddagen.

Kongeskipet Norge i Kvernesfjorden

Kongeskipet Norge i Kvernesfjorden

Foto: Svein Arild Aae

Kristiansand

Jubileumsreisa ender i Kristiansand onsdag 29. juni, der Kongepar og Kronprinspar går i land ved Kilden kulturhus. Derfra blir det vandring med stopp underveis, langs bryggene til folkefesten i Tresse.

Siste programpost i Kristiansand er hagefesten med 300 gjester på Myren gård, der det for 25 år siden var en stor midtsommerfest for kongeparet som da var på signingsreise.