Hopp til innhold

Jordskjelv i Trøndelag: – Det var skikkelig buldring, og veldig ubehagelig

Jordskjelv med styrke 2,1 på Richters skala kjentes godt flere steder rundt Trondheim.

trondheim

Mandag kveld var det jordskjelv i Trøndelag målt til 2,1 på Richters skala. Politiet rykket ut til Fossegrenda etter tips om at jordskjelvet hadde ført til sprekker i veien. – Dette er gamle sprekker, fastslo politiet på stedet.

Foto: Amund Aune Nilsen

Norsk nasjonalt seismisk nettverk har flere målestasjoner utplassert i Norge. Tre av disse skal ha registrert et jordskjelv i Sør-Trøndelag mandag.

Episenteret skal ha vært cirka 16 kilometer sør for Trondheim. Natt til tirsdag ble det opplyst at Klæbu var episenter. Tirsdag ble det endret til Heggstadmoen i Trondheim. Skjelvet skal ha vart i rundt 30 sekunder.

– Ifølge vår måling på Blussuvoll skole i Trondheim hadde skjelvet en styrke på 2,1 på Richters skala. Dette er et lite jordskjelv som inntreffer ganske ofte. På fastlandet i Norge skjer det ti til tjue ganger årlig. Selv om det er et lite skjelv kan folk merke det. Årsaken til skjelvet er ulike forkastninger som er i bevegelse, sier professor Lars Uttemoller til NRK.

I tillegg er det registrert skjelvinger på målestasjonene i Molde og på Dombås. Her var måleresultatene henholdsvis 2,0 og 2,2 på Richters skala.

Fikk meldinger om sprekker i vei

Rett før klokken 22.30 fikk politiet en telefonstorm fra beboere øst og sør for Trondheim med melding om at de hadde kjent rystelser i bakken.

– Det er kommet en del meldinger inn til operasjonssentralen om rystelser i grunnen, fortrinnsvis fra sørsiden av Trondheim by og østover mot Jonsvatnet. Folk melder at de har kjent rystelser i husene, sier innsatsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt Roger Mogstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Roger Mogstad

Politiet har fått en rekke henvendelser etter jordskjelvet i Trondheim. Innsatsleder Roger Mogstad sier politiet ikke har fått inn meldinger om skader.

Foto: Amund Aune Nilsen

Beboere i Fossegrenda i Trondheim ringte til politiet med bekymringsmeldinger om nye sprekker i asfalten i området etter skjelvet.

– Vi har hatt befaring med Norges Geotekniske Institutt og geolog, og det er ingenting som tyder på at sprekkene har hatt med skjelvet å gjøre. Vi har også vært i kontakt med andre som bor i området som bekrefter at sprekkene er gamle, sier Mogstad til NRK.

Laster Twitter-innhold

Ved 00.45-tiden skriver operasjonssentralen i Sør-Trøndelag en beklagelse på Twitter etter de mange henvendelsene mandag kveld:

«Vi registrerte at svært mange ringte til oss rett etter skjelvet. Vi beklager til de som ikke fikk svar».

– Skremmende

Jan Ivar Rønningen bor i Fossegrenda, og måtte gå ut for å se om han fant sprekkende i veien mandag kveld. Han trodde et møbel hadde falt i gulvet hos naboen i overetasjen.

– Jeg reagerte ikke så mye, før jeg fikk telefon om at det hadde vært jordskjelv i Trondheim. Jeg måtte derfor ute og sjekke, sier Rønningen.

Ivar Rønningen i Trondheim trodde jordskjelvet var et møbel som falt hos naboen.

Pia Selboe på Flatåsen fikk også en skremmende opplevelse.

– Det rista godt i sofaen og tv-en. Skremmende, sier Selboe til NRK.

Gulvet ristet

Trine Søbstad satt i stua hjemme på Klett da hun kjente det rista godt i gulvet.

– Det var skikkelig buldring, og veldig ubehagelig. Jeg ble redd, sier Søbstad til NRK.

Hun løp ut og møtte flere naboer.

– De hadde hatt de samme opplevelsene, sier Søbstad.

Én av naboene hennes, Rune Kilaas, trodde først det var et jordskred i nærheten.

– Jeg har aldri hatt en lignende opplevelse. Det var spesielt og ubehagelig, sier Kilaas.

Forkastninger i bevegelse

Lene Wettermann Kjøren bor i Børsa og satt i en kjeller med murvegger da jordskjelvet inntraff.

– Jeg trodde ikke jeg ville kjenne skjelvet nede i kjelleren – men det gjorde jeg. Det ristet i tre-fem sekunder. Glassene klirret godt, og hundene reagerte. Dette må ha vært ganske så kraftig, sier Wettermann Kjøren.

Hundene til Paul Jostein Aune på Søndre Hallset i Trondheim ble også urolige:

– Jeg merket en dyp buldring og bikkja ble urolig. Skjønte først ikke hva det var. Så eksploderte det på sosiale medier, sier Aune.

På Twitter skriver flere trøndere at de har hørt drønn og kjent kraftige rystelser.

Laster Twitter-innhold