Hopp til innhold

Inger Lise Gjørv er død

Tidligere fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inger Lise Gjørv er død, 70 år gammel. Hun døde lørdag ettermiddag på St. Olavs Hospital etter lengre tids sykdom.

Inger Lise Gjørv
Foto: NRK

Nekrolog, Inger Lise Gjørv, født 26.05.1938

"Det er uverdig for et menneske å gi opp", skrev Inger Lise Gjørv i forordet til boka " Ord mot våpen" hun redigerte for mange år sia.

Den energiske og markante Inger Lise Gjørv ga aldri opp.

Ikke i de store politiske spørsmålene hun gløda for eller i mot. Ikke i de personlige kampene hun også ble nødt til å ta, som i sorgen over tapet av eldstesønnen eller som den mangeårige kampen mot kreften. Hun sloss i mot helt til det siste.

Video nsps_upload_2009_3_28_16_47_53_1954.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Bonde og politiker

Inger Lise Gjørv, legedattera fra Oslo, kom til Gjørv på Inderøy og ble bonde. Hun var adjunkt ved Steinkjer Gymnas med fagene historie, norsk og fransk. Gjørv var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i 16 år før hun ble Nord-Trøndelags markante fylkesmann i 15 år. Hun trakk seg tilbake i 2008 ved fylte 70 år.

De åtte siste stortingsåra var hun Arbeiderpartiets førstedame i Nord-Trøndelag, de fire siste var hun odelstingspresident. Den utvida utenrikskomiteen, FN's generalforsamling, Europarådet, Afghanistan-hjelpen, Rikskonsertene, Statens Naturvernråd, Rådet for Hardangervidda og Kunstformidlingsutvalget var noen av Inger Lise Gjørvs domener. Full av personlige erfaringer la hun dessuten ned en mangeårig innsats for Den Norske Kreftforening.

Miljøvern og fred

Hun hadde et sterkt miljøengasjement, verneplanen for vassdrag er bare ett stikkord.

I alle år var hun drevet av et brennende fredsengasjement. Hun var forslagsstiller både da indianske Rigoberta Menchu, Ang San Suu Kuy fra Burma, og svenske Alva Myrdal fikk Nobels fredspris. Alva Myrdal, anti-atomvåpenaktivisten, var ei ledestjerne. Så fra Arbeiderpartiets venstrefløy sloss Inger Lise Gjørv en kompromissløs kamp mot atomvåpen, og for Norden som atomfri sone.

Fylkesmann og kunstelsker

Også som fylkesmann var hun markert, kontroversiell og ikke redd konflikter. Mange vil huske den åpne striden med daværende fylkesordfører Merethe Storødegård som ville ha ett Trøndelag.

Fylkesmann Gjørv stod fast på at det ville være best for nordtrønderne om Nord-Trøndelag besto som eget fylke. For øvrig hadde samefolket en meget sterk talskvinne i Inger Lise Gjørv.

Kunst stod hennes hjerte svært nært, kunstnere forteller om en kvinne som kom til Inderøy med en helt ny estetikk og en spektakulær fargesans.

Reiste praktgård

Kombinert med jernvilje og en arbeidskapasitet i særklasse bygde hun, sammen med mannen Ole Andreas, opp Gjørv gård fra det totale forfall til den herskapelige praktgården den er i dag.

Det var selskapsservering i fjøset med gårdens eget hjortekjøtt på menyen, og med Inger Lise Gjørv ved grytene. Og som vertinne og servitør ved et vakkert pynta bord. De siste somrene inviterte hun til kunstutstillinger på låven.

Som ung drømte hun om å bli arkitekt. Kunstnere sier at det er det hun har vært, for dem. Hun har vært med på å bygge dem, løfte dem opp og fram, vært en inspirasjonskilde.

Kreftdiagnosen levde hun med i tjue år, mange år på overtid. Hun pendla mellom tøffe behandlinger på St. Olavs Hospital og fylkesmannskontoret, det forteller om en sjelden evne til ikke å gi opp. Og om en sterk kjærlighet til livet, til arbeidet og til de aller nærmeste.

Når Inger Lise Gjørv nå er borte, har vi mista en omstridt, men energisk, viljesterk og målretta kvinne med en uredd og tydelig stemme. Og en sjelden blomst i det trønderske kulturlandskapet.