Hopp til innhold

De har satt teknologihovedstaden på verdenskartet

Hvert sekund lages det 35 mikrochiper som teknologigründerne Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan fra Trondheim står bak. Nå er de kåret til Årets trønder 2012.

Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan, Atmel

Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan har utviklet mikro-chiper som brukes i de fleste smarttelefoner utenom Apple. De har klart å bli verdensledende på berøringsskjerm-teknologi fra lille Trondheim.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Mikroprosessor Atmel

Denne lille Atmel-mikrochipen kan styre bremsene på en bil eller berøringsskjermen på en mobil.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN/NRK

Få har hørt om Atmel Norway. Enda færre vet at selskapets 200 ansatte holder til i beskjedne lokaler på Vestre Rosten i Trondheim.


Men du er i kontakt med deres produkter hver eneste dag.

Deres bittesmå mikrochiper finnes i alt fra mobiler, nettbrett, bilnøkler, vaskemaskiner og barberhøvler. Hvis du har det splitter nye nettbrettet Microsoft Surface, så er du i besittelse av åtte chiper utviklet ved Atmel i Trondheim.

– Betyr mye å vinne

Alf-Egil Bogen (46) og Vegard Wollan (45) fant hverandre i en felles lidenskap for mikroprosessorer da de begge var studenter ved NTNU. I 1995 dro de til Atmels hovedkontor i California, og overbeviste sjefen om at deres brikke var fremtiden.

18 år senere utgjør denne delen av Atmel en omsetning på formidable seks milliarder kroner i året.

Nå har de fått hederstittelen Årets trønder av mediehusene NRK Trøndelag og Adresseavisen.

– Dette var utrolig artig! Vi var veldig glade da vi ble nominert, men å vinne betyr mye for oss og teamet, sier Alf-Egil, idet redaktørene Bjørn Stuevold og Arne Blix overrasker dem med blomster og kake på kontoret i Trondheim.

– Vi er utrolig beæret over å vinne. Det var svært sterke kandidater, supplerer Vegard.

Gründerne var i hard konkurranse med Anders Bardal, Trond Wiger, håndballjentene fra OL og Ørland hovedflystasjon.

– De har utviklet en liten brikke som er stor nok til å sette Trondheim på verdenskartet, begrunner regionredaktør Bjørn Stuevold i NRK Trøndelag

– De har bidratt sterkt til å fjerne anførselstegnene rundt begrepet teknologihovedstaden Trondheim. Vi håper de kan være til inspirasjon for andre, sier sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen.

Wollan, Bogen, Blix og Stuevold

Regionredaktør Bjørn Stuevold i NRK Trøndelag (t.h.) og sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen overrasket Atmel-gutta med blomster og kake.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Har ambisiøse mål

Mot alle odds har Atmel Corporation klart å bli den nest største leverandøren av mikrochip i verden.

– I starten sto Atmel Trondheim for kanskje ti prosent av omsetningen, mens nå er det rundt 70 prosent, forklarer Wollan.

Suksessen har ikke kommet over natten, og det har vært både motgang og globale finanskriser. Vegard og Alf-Egil har vært mer på reise med hverandre enn med sine respektive koner.

– Vi ville aldri klart dette hadde vi ikke hatt full støtte fra familien. Dette er en livsstil, ikke en jobb. Jeg har bodd i California i fire år mens familien har vært i Trondheim. Jeg har 120 innreiser til USA i passet mitt, sier Alf-Egil ærlig.

Skal man klare å henge med i utviklingen må det hele tiden lanseres nye produkter. Målet er å bli den største leverandøren av mikrochip i verden. Det er ambisiøst, siden japanske Renesas Electronics er over dobbelt så stor for øyeblikket.

Lidenskapelige ansatte

Bogen velger å trekke frem noen ord som Mikkel Storleer Eriksen i Stargate har brukt.

– Du er ikke i telefonkatalogen hvis du ikke har en hit på Billboard. Sånn er det med bransjen vår også, understreker han.

Hvordan klarte to sivilingeniører fra NTNU å utvikle en chip som det lages én milliard av i året på fabrikker over hele verden? Alf-Egil mener det handler om å finne lidenskapelige ansatte.

– Våre ansatte brenner like mye for dette som oss. Det er det som skal til for å bli en ener. Dessuten har det alltid vært god rekruttering fra NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag, sier han.

Mer elektronikk i kroppen

Bogen og Wollan synes det er vanskelig å spå hva fremtiden vil bringe sett i et teknologisk lys.

– Vi vant en kontrakt denne uka hvor vi skal levere 30 millioner brikker til intelligente lyspærer, forteller Vegard, som også tror at touchteknologien vil bli utdatert.

– Se for deg et kjøkken hvor hvitevarene ikke vises, fordi alt er i en mørk farge. Når du nærmer deg mikrobølgeovnen så lyser brukergrensesnittet opp i et delikat lys. Da kan du trykke på tastene, forklarer Vegard.

Alf-Egil tror neste kvantesprang blir innenfor medisinfeltet.

– Jeg tror det blir mer elektronikk i menneskekroppen, sier han.

Alf-Egil hadde ingen tro på at de kunne hamle opp med de trønderske idrettsheltene, men der tok han skammelig feil.

– Jeg synes det er ekstra artig at folk ser viktigheten av slike arbeidsplasser som vi har skapt hundrevis av her i Trondheim, sier han.

– Det er fantastisk at innovasjon og utvikling av produkter kan måle seg med å vinne verdenscup og OL-gull, istemmer Vegard fornøyd.