Nå har avgjørelsen falt

Det kom inn nesten 9000 stemmer fordelt på de fem finalistene. Nå er det klart hvem som er Årets trønder 2012.

Årets trønder 2012 - jury

Juryen og redaktørene var samlet til et siste møte for å avgjøre hvem som blir Årets trønder 2012. Bård Flikke, Arne Blix, Rannei Mesloe (sekretær), Stian Wallum, Ola By Rise, Merete Verstad, Bjørn Stuevold og Berit Kjelstad hadde lange diskusjoner. Jurymedlem Merethe Storødegård var ikke til stede.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Skihopper Anders Bardal, Atmel-sjefene Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan, de seks «trønderske» håndballjentene som vant OL-gull i London, rapper Trond Wiger i G.O.D.S. og Ørland hovedflystasjon ved Tom Guttormsen var finalistene i kåringen.

Fredag vil regionredaktør Bjørn Stuevold ved NRK Trøndelag og sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen avsløre hvem som er Årets trønder 2012.

– Engasjementet blant lyttere, seere og lesere har vært stort. Både med tanke på forslag til kandidater, begrunnelser og også stemmegivingen, mener Stuevold.

Anders Bardal

Årets trønder kandidat 1: Verdenscupvinner i hopp Anders Bardal.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN/NRK
Årets Trønder: Atmel-gründerne

Årets trønder kandidat 2: Atmel-sjefene Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN/NRK
Gulljentene er nominert til Årets Trønder

Årets trønder kandidat 3: Håndballjentene fra Trøndelag som tok OL-gull.

Foto: Kim Nygård
Trond Wiger

Årets trønder kandidat 4: Rapper og fylkeskunstner Trond Wiger.

Foto: KIM NYGÅRD / Adresseavisen
Tom Guttormsen

Årets trønder kandidat 5: Ørland hovedflystasjon v/Tom Guttormsen.

Foto: Kim Nygård / Adresseavisen/NRK

Nesten 9000 stemmer

I løpet av stemmeperioden som varte fra 21. desember til 1. nyttårsdag så har det kommet inn 8835 stemmer fordelt på de fem kandidatene.

– Det er spennende at det denne gangen ikke pekte seg ut en soleklar kandidat, det var jevnt i toppen, sier Blix.

Det er tredje året på rad at de to mediehusene legger til side konkurransen, og samarbeider om kåringen av Årets trønder 2012. Bakgrunnen er at prisen skal bli enda gjevere for mottakerne.

– Under arbeidet med Årets Trønder blir vi hvert år overbevist om at denne prisen henger høyt. Det å bli nominert er i seg selv noe kandidatene sier de verdsetter svært høyt. Oppslutningen viser at det heldigvis ikke bare er de to mediehusene som synes prisen har betydning i vår region, forteller Stuevold.

– Har vært til inspirasjon

Da forslagskassen ble stengt hadde det kommet inn over 280 forslag med begrunnelser, noe som vitner om et voldsomt engasjement.

– NRK og Adresseavisen legger mye arbeid i å finne frem til de rette kandidatene og den rette vinneren. På mange måter representerer vi våre lesere og seere og er derfor prisen fra folk flest, sier Blix.

Selv om redaktørene må være hemmelighetsfulle frem til fredag, så kan de avsløre et kriterium som de har hatt i baktankene.

– Vi legger også vekt på at prisen fremstår som en inspirasjon for andre, sier Blix og Stuevold.

Da NRK og Adresseavisen tok en prat med de fem finalistene var det ingen tvil om at hedersprisen henger høyt.

– Grundig debatt

Juryleder Merete Verstad, som til vanlig er redaksjonsjef i NRK Trøndelag, forteller om en utfordrende prosess.

– Mange gode trøndere var foreslått og det var meget utfordrende å velge fem kandidater. Bare små marginer skilte finalistene til slutt. Så da ble det en ny, lang og grundig debatt sammen med redaktørene før vi kom fram til en verdig vinner. Årets trønder er en god representant for Trøndelag og gjør Trøndelag synlig for omverdenen, sier hun.

1. Verdenscupvinner Anders Bardal

– Det er en ære å bli nominert, og jeg setter stor pris på det. Med tanke på hva man har oppnådd, så får man håpe at man er et forbilde for yngre skiutøvere i Trøndelag, sa skihopperen.

2. Atmel-sjefene Bogen og Wollan

– Det er en stor anerkjennelse for hele teamet vårt. Vi har skapt teknologi som hele verden bruker, og vi ønsker å fortsette å skape arbeidsplasser i Trondheim, sa Vegard Wollan.

3. Gulljentene fra London-OL

– Det er kjempeflott at folk ser jobben vi gjør og setter pris på resultatene våre, sa keeper Kari Aalvik Grimsbø.

4. Musiker Trond Wiger

– Det er veldig trivelig at noen liker det jeg og G.O.D.S. gjør. Jeg har alltid hatt en drøm om å stå på en scene foran mange tusen mennesker, men aldri hatt et ønske om at folk skal kjenne meg igjen på gata, sa rapperen.

5. Ørland hovedflystasjon og brigader Tom Guttormsen

– Det er en svært hyggelig anerkjennelse, og sier noe om hvor viktig flystasjonen er for Trøndelag. Den vil komme til å bli enda viktigere i tiden fremover, forklarte flystasjonssjef Guttormsen.

Følg med på nrk.no/trondelag og se Midtnytt på fredag for å få vite hvem som har fått hederstittelen Årets trønder 2012.