Hopp til innhold

Mikrochipene til disse to ligger under juletrær verden over

Sjansen er stor for at din julegave inneholder teknologi som Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan fra Trondheim står bak.

Sjansen er stor for at din julegave inneholder teknologi som Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan fra Trondheim står bak.

SE VIDEO: Vegard Wollan (t.v.) og Alf-Egil Bogen har tjent seg styrtrike på mikroprosessorer som finnes i all slags elektronikk. De håper at ungdom nå til dags kan drømme om å jobbe i teknologibransjen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mikroprosessor Atmel

Denne lille Atmel-mikrochipen kan styre bremsene på en bil eller berøringsskjermen på en mobil.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN/NRK

En vanlig forbruker har aldri hørt om Atmel Norway i Trondheim. Men du har garantert hørt om merkevarene Samsung, Siemens, Mercedes-Benz og Bosch.

Hver gang du berører mobilskjermen din, starter klesvasken eller setter deg inn i bilen, så er du i kontakt med en trøndersk mikrochip som gründerne Alf-Egil Bogen (46) og Vegard Wollan (45) har utviklet.

– En av de store motivasjonsfaktorene er å se brikken i et ferdig produkt. Våre seire er når kundene velger å bruke vår chip i den nyeste mobiltelefonen, forklarer Vegard, mens han holder frem sin nyeste Samsung Galaxy Note II for å understreke poenget.

Valgte Trondheim, ikke California

I 1995 tok de unge sivilingeniørene fra NTNU med seg den lille brikken til Atmels hovedkontor i California, og resten er et eventyr.

Hvert år blir det produsert én milliard av disse chipene, noe som tilsvarer 35 i sekundet. En sånn suksess gir penger på bok, og Bogen og Wollan tjente over 50 millioner hver ifølge ligningstallene for 2011.

– Å skape noe nytt har vært drivkraften, aldri penger, bedyrer Alf-Egil.

Hjemmekjære Alf-Egil og Vegard la raskt fra seg tanken om å flytte til Silicon Valley i California. De fant seg heller lokaler på Vestre Rosten i hjembyen.

– Vi visste at det ledende fagmiljøet på dette feltet finnes ved NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag. Dessuten er det noe i den trønderske lagånden som er unik, mener Vegard.

– Største utfordringen er at det utdannes for få ingeniører i Norge. Eneste jeg savner er været i California, fastslår Alf-Egil, som har jobbet ved hovedkontoret til Atmel Corporation i noen år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Årets Trønder: Atmel-gründere

Vegard og Alf-Egil tilbake på gamle trakter på Gløshaugen ved NTNU. De ble kjent med hverandre gjennom et mikroprosessor-forum som de begge var engasjert i under studietiden.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN/NRK

– Blir en livsstil

Men ikke tro at internasjonal suksess er noe som kommer av seg selv. Alf-Egil og Vegard har forsaket både middager med familien og fritid med venner for å bli markedets nest største leverandør av mikrochiper.

– Du skal være litt spesielt skrudd sammen for å orke dette. Det blir en livsstil.

For oss har det vært godt å være to personer, spesielt i motgang. Den ene kan løfte den andre når myra blir for dyp, sier Alf-Egil, mens Vegard nikker samtykkende.

– Det har utvilsomt vært hardt arbeid, men vi har utfylt hverandre godt, fortsetter han.

Wollan og Alf-Egil Bogen er faktisk de eneste som gjør at Trondheim kan kalle seg en teknologihovedstad. Atmel har over 60 prosent markedsandel av touchskjermer.

Fra publikum

Nå har det harde arbeidet også ført til nominasjon til Årets trønder 2012.

– Det er veldig hyggelig at teknologi og innovasjon blir satt på dagsorden. Oljen tar slutt en dag, vi trenger ungdommer som har en genuin interesse i å skape noe, kanskje dette kan inspirere, håper Alf-Egil.

– Det er en stor anerkjennelse for hele teamet vårt. Vi har skapt teknologi som hele verden bruker, og vi ønsker å fortsette å skape arbeidsplasser i Trondheim, konkluderer Vegard.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Årets Trønder: Atmel-gründerne

Vegard og Alf-Egil jobber hardt og ler mye.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN/NRK

Trøndere med ambisjoner

Med global finanskrise og resesjon i USA har det ikke alltid gått på skinner for trønderne, selv om Atmels mikrochip «Maxtouch» har gjort selskapet til verdensledende innenfor berøringsskjerm-teknologi.

– Man blir selvsagt slått i bakken noen ganger på en slik vei, men vi hadde tidlig ambisjoner om å bli store, sier Alf-Egil.

– Det er nærmere 50 aktører i denne bransjen. Det er utrolig at vi har klart å nå toppen fra lille Trondheim, mener Vegard.

– Ja, det var jo «mission impossible», konstaterer Alf-Egil.

De fant tidlig opp en mikrokontroller med navn AVR, den er i dag bruk i nesten all elektronikk du kan se rundt deg. Har du smart phone er det nesten garantert at det sitter en liten brikke inni den som de og resten av gjengen på Atmel har skapt.

Fra publikum

Følg med på nrk.no/trondelag i morgen. Da avslører vi neste finalist til hedersprisen Årets trønder 2012!