Nytt helsehus til 400 millioner har ikke fungerende solskjerming – må bruke presenning

Vanlig solfilter på vinduene holdt ikke i trøndersola. Steinkjer kommune måtte henge opp fire presenninger for å beskytte dialysepasientene.

FOTO: Tariq Alisubh / NRK

En skikkelig varmebølge og noen tekniske problemer med kjøleanlegget, gjorde at solskjerminga på det to år gamle helse- og beredskapshuset i Steinkjer svikta.

Løsningen ble fire store presenninger.

– Vi kan nok være enig om at dette ikke er noen forskjønnelse av bygget, sier seniorkonsulent Svein Olav Hansen i Steinkjerbygg til Trønder-Avisa, som først omtalte saken.

helse- og beredskapshuset

PRESENNING MOT VARMEN: Fire store presenninger måtte henges opp utenfor vinduene for å hindre at det ble for varmt inne på dialyseavdelinga.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Ser litt klabbete ut

De to år gamle vinduene med solreflekterende glass og innvendig kjølig, klarte ikke å holde varmen ute.

Det ble rett og slett altfor varmt for både pasienter og de ansatte ved dialyseavdelinga ved det nye helsehuset i byen.

Til NRK forklarer entreprenøren at det heller ikke ble noe bedre av at de fikk tekniske problemer med kjølemaskinen ved bygget.

– Vi måtte rett og slett opp med presenningene for å få kontroll på temperaturen hos pasienter som trenger å ha riktig temperatur. Og ja, det ser litt klabbete ut, sier avdelingsleder Olav Brandt Brauti i Steinkjerbygg til NRK.

Presenningene blir hengende

Vanligvis er det brukt utvendig solskjerming på store bygg som dette. Men det har vært en kostbar løsning da denne solskjerminga raskt har blitt utslitt på grunn av vær og vind.

Olav Brandt Brauti

MÅ HA PRESENNING I TRE UKER: Ny solskjerming er bestilt, men presenningene må henge fram til de er på plass, opplyser avdelingsleder Olav Brandt Brauti i Steinkjerbygg.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

I det nye helsebygget har de derfor prøvd en løsning med solreflekterende glass. Men det fungerte altså ikke, så nå har de bestilt utvendig solskjerming som blir montert i løpet av et par uker.

Men frem til det blir presenningene hengende.

– De vil henge samtidig som vi har fått i gang kjølemaskinen. Nå er det så kaldt vi vil ha det ved dialyseavdelinga, og vi har god kontroll på temperaturen igjen, sier Brauti.

Kommuneoverlegen beklager

Kommuneoverlege i Steinkjer, Sunniva Rognerud, opplyser til NRK at hun har vært kjent med problemene rundt reguleringen av temperaturen inne i helse- og beredskapshuset siden huset stod ferdig.

Sunniva Rognerud

BEKLAGER: Kommuneoverlege Sunniva Rognerud beklager at både pasienter og ansatte sliter med å regulere temperaturen i det nye helsehuset i Steinkjer.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg har fått forklaringer på dette, og har også i år snakket med noen av de som jobber der daglig. Men jeg har dessverre ikke hatt tid til å ta dette videre.

– Selve løsningen som nå er valgt har jeg ingen kommentar til. Men jeg synes det er beklagelig at det er såpass vanskelig å regulere temperaturen både for de som jobber der og pasientene som er der, forklarer Rognerud til NRK.