Hopp til innhold

Har lært av ekstremværet Hilde

Myndighetene jobber nå tett sammen for å ta lærdom av det som skjedde da ekstremværet Hilde slo inn over Trøndelag for snart ett år siden. Uværet slo ut både strøm- og telefonnettet i indre deler av Namdalen.

Hogstmaskin Namsskogan familiepark

Ekstremværet Hilde gjorde store skader i flere kommuner. I Namsskogan Familiepark ble mye av skogen blåst ned, og det tok lang tid å få ryddet opp.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Stian Brekkvassmo

Stian Brekkvassmo er ordfører i Namsskogan kommune.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Til helga er det ett år siden ekstremværet Hilde raserte store områder i Trøndelag. Indre deler av Namdalen ble hardt rammet. Namsskogan var uten strøm og telefondekning i fem døgn.

– Satte oss på prøve

– Det satte både innbyggere og kommuneledelse på prøve, forteller ordfører Stian Brekkvassmo til NRK.

Ekstremværet Hilde feide ned enorme skogområder og tok med seg strøm- og telefonmaster. Dermed ble mange innbyggere uten lys og telefon i flere dager.

Men det mest kritiske for kommuner som Namsskogan, Røyrvik og Lierne var at det var umulig å få kontakt med omverdenen på telefon.

– Derfor jobber kommunene nå sammen med Nord-Trøndelag E-verk og Telenor for å hindre at vi kommer opp i en slik situasjon igjen, forteller Brekkvassmo.

Setter ut aggregater

I første omgang skal det plasseres ut aggregater ved de mest sentrale telefonmastene i Røyrvik, Namsskogan og Lierne.

– Dermed har vi kontakt med de andre kommunesentrene. Det er veldig betryggende å vite at vi kan opprettholde kommunikasjonen om vi få en lignende krisesituasjon. Vi kan også spre informasjon og få tilbakemeldinger. Vi er rett og slett bedre forberedt på en krise, sier Stian Brekkvassmo.

Men ordføreren understreker at utplasseringen av aggregatene ikke er til for at folk flest skal få telefonforbindelse i en krisesituasjon.

– Det vil fortsatt være sånn av mange innbyggere ikke vil ha kommunikasjon hvis vi får en lignende situasjon som for ett år siden. Men kommunesentrene kan holde kontakten med hverandre og omverdenen. Det er ikke minst viktig i forhold til nødetatene, mener ordføreren i Namsskogan.