– Jeg er fra Stavanger, og der er ikke arbeidslivet så enkelt for tida. De siste tre årene har jeg jobbet med temaer knyttet til arbeidsliv og arbeidsløshet. I vinter bestemte jeg meg for at jeg ville vaske gull, eller lete etter gull, sier Stavanger-kunstneren Anna Ihle.
LETER MED STØTTE: Gullvasker Anna Ihle Kunstneren har fått støtte til denne ekspedisjonen i villmarka gjennom bevilgninger fra både Kulturrådet og Fritt ord.
Foto: Kjartan Trana / NRKMed negangstidene i oljebransjen som bakteppe, har hun tatt med seg tre personer fra kunstmiljøet i Stavanger til grenseområdet mellom Helgeland og Namdalen - til noe av den villeste naturen landet har å by på.
- Les også:
Drivkrefter
– Jeg ville finne noe som kunne skape bedre framtidsutsikter, men også en type aktivitet eller jobb som er interessant ut fra det å vurdere arbeidsmoral og hva som er drivkraften i en jobb. Hva skal til for å gjøre en god jobb? spør Ihle.
Kunstneren har fått støtte til denne ekspedisjonen i villmarka gjennom bevilgninger fra både Kulturrådet og Fritt ord. Dermed kan hun lønne medarbeiderne sine, samt være arbeidsgiver og motivator.
Men selvfølgelig handler prosjektet ikke bare om det å kunne se gullet glinse i vaskepanna. Gjennom gulljakta ønsker kunstneren å stille noen sentrale spørsmål om arbeid.
TAUS OM GULLFUNN: Har kusntnerne funnet gull i grenseområdet mellom Namdalen og Nordland? Det vil ikke Anna Ihle røpe før utstillingen i Trondheim i desember.
Foto: Kjartan Trana / NRKStiller ut i desember
For hvorfor jobber vi egentlig? Har vi en jobb vi liker, og når liker vi den? Hva gjør arbeidet for oss, og med oss? Ihle skal etter hvert ta kunstprosjektet, og tankene rundt arbeid, til ei utstilling i Trondheim.
– Jeg vet at det som interessererer meg, og som jeg vil tro er en del av det som finnes i arbeidet, er at jeg er svært opptatt av hva som er frigjørende. Enten det er arbeid eller ikke arbeid, forklarer Ihle.
– Når er arbeid ødeleggende, eller det å ikke arbeide ødeleggende? Jeg tror virkelig at det finnes både frigjørende og ødeleggende krefter i både det å være arbeidsløs, og i det å arbeide, legger hun til.
- Les også:
Om du lurer på om de fant gull i vaskepannene, må du smøre deg med tålmodighet:
– Det endelige svaret på det, kommer i utstillingen min som er på Babel i desember, forteller Ihle.
GULL-LAG: Gullvaskerne Anna Ihle har fått med seg er Uma Feed Tjelta, Jens Borge og Espen Birkedal.
Foto: Kjartan Trana / NRK