Kommer ut av skapet på TV

– Jeg føler det er forventet at man er heterofil, forteller Therese Tyholt Henriksen fra Stjørdal. Hun er en av deltakerne i serien «Ut av skapet».

Therese Tyholt Henriksen

Therese Thyholt Henriksen kommer ikke bare ut av skapet for faren, men for hele Norge i den nye TV-serien.

Foto: Mastiff / NRK

Å fortelle familie og venner at man er homofil er fortsatt vanskelig for mange, også for de fem ungdommene som er med i «Ut av skapet». I serien får seerne blant annet bli med når stjørdalsjenta forteller faren at hun er lesbisk.

– Han tok det veldig fint. Jeg innså ganske fort at dette var en samtale vi kanskje burde tatt for ganske lenge siden, forteller Henriksen.

Det viste seg at faren hadde vært inne på tanken om at datteren kanskje var lesbisk.

– Jeg hadde gått å gruet meg for at han kanskje skulle ha noe imot det, eller synes at det var litt vanskelig. Men det gikk veldig, veldig fint.

Redd for å bli avslørt

Henriksen har båret på hemmeligheten om at hun var lesbisk lenge. Det har vært vanskelig innrømmer hun.

– Det er ikke et tema det snakkes så veldig mye om på skoler og ellers, så man blir ganske redd for hva andre skal tenke om det.

Henriksen var lenge redd for at noen skulle oppdage hemmeligheten hennes.

– Det som var vanskeligst var når vennene mine begynte å snakke om gutter, da hadde ikke jeg så mye å bidra med. Jeg var veldig redd for at noen skulle avsløre meg, eller spørre om jeg var lesbisk. Jeg jobbet veldig godt for å prøve å dekke over det og ikke si noe feil, forteller hun.

Ut av skapet - TV-serie

Denne gjengen skal komme ut av skapet på TV.

Foto: Mastiff / NRK

Vanskelig å bryte forventningene

– Jeg håper at det vi fokuserer på i serien gjør at folk får et litt annet inntrykk av homofili generelt sett. De som ikke kjenner til det så godt synes kanskje det er litt ubehagelig og annerledes. Det kan kanskje virke litt voldsomt hvis Pride-paraden er det eneste inntrykket de har av homofili.

Henriksen tror en slik serie ville vært til stor hjelp for henne dersom hun hadde sett den i ungdomsskoleårene.

– Det hørtes ut som en veldig viktig serie. Jeg ville være med å bruke min historie for å lage et program som jeg håper kan hjelpe andre, sier Henriksen.

Hun har nå flyttet til Oslo og skal begynne på sykepleierutdanningen. Det betyr at fadderuke og nye bekjentskaper står for tur.

– At jeg er lesbisk er ikke noe jeg presenterer meg med, men jeg tenker veldig mye på når jeg skal fortelle det. Det temaet dukker jo opp en gang uansett.

– Jeg føler det er forventet at man er heterofil. Alle er heterofile helt til en påstår noe annet, og da er det veldig vanskelig å bryte de forventningene, forteller hun.

Serien har premiere på NRK1 22. august.