Hopp til innhold

Var lei av presset om å kjøpe dyre festklær – fikk en idé som elevene hyller

– Ingen skal holde seg hjemme fra skoleballet fordi de ikke har råd til å kjøpe finklær.

Ingeborg Vangstad (f.v.), Emma Wibe Rugland og Mathea Landsem fant seg pent brukte ballkjoler på gjenbrukskvelden ved Steinkjer ungdomsskole

BRUKT TIL BALL: Ingeborg Vangstad (f.v.), Emma Wibe Rugland og Mathea Landsem fikk tak i pent brukte ballkjoler på gjenbrukssalget ved Steinkjer ungdomsskole.

Foto: Solvår Flatås / NRK

Tuva Pettersen falt for en blå kjole med paljetter, mens venninnene Diya Azizpanah og Sigrid Overrein fortsatt lette blant glitter, chiffon og velur.

Men de måtte være raske. Godbitene forsvant nemlig raskt da skolens kantine var forvandlet til en moteforretning.

Strømmet inn med brukte festklær

Elevene ved Steinkjer ungdomsskole i Trøndelag arrangerte gjenbrukskveld før årets skoleball – et motsvar til presset om å kjøpe dyre kjoler og dresser.

Responsen lot ikke vente på seg da ideen først ble lansert for noen uker siden. Faktisk kom det mer klær enn arrangørene hadde turt drømme om.

– Det har strømmet inn, sier foreldrerepresentant Tone Holmstrand.

Tidligere ungdomsskoleelever så en fin anledning til å selge klær som bare hang i skapet. Og dagens elever så sitt snitt til å skaffe pene klær – til en billig penge.

Tone Holmstrand

STOR RESPONS: Skolen fikk inn veldig mange kjoler til gjenbrukssalget. Tone Holmstrand var en av flere foreldre som tok imot og danderte ballkjoler og dresser for salg.

Foto: Solvår Flatås / NRK

Elevene er i godt selskap: Gjenbruk av klær er i vinden, og hittil i år har hver fjerde nordmann kjøpt klær som andre har brukt før.

– Kjøpepresset skal ikke avgjøre

Mange festantrekk ble solgt på kort tid. Det foregikk enkelt med Vipps. Hvert plagg var merket med selgers navn og nummer.

– Ingen skal holde seg hjemme fra skoleballet fordi de ikke har råd til å kjøpe finklær. Kjøpepresset skal ikke avgjøre om elever går på ball eller ikke, sier lærer ved skolen, Bjørg Pedersen.

Antrekkene som ikke fikk ny eier på gjenbrukskvelden gikk enten tilbake til giveren, eller ble donert til bruktbutikk.

skoleball

IVRIG: Emma Elise Vangstad var tidlig ute med å prøve kjoler på gjenbrukskvelden.

Eksempel til etterfølgelse

– Flere bør gjøre som ungdommene i Steinkjer, sier Ingun Grimstad Klepp.

Seniorforskeren ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO er ekspert på forbruk av klær.

– En har ikke bruk for ballkjoler så ofte. Dessuten kjøpes de i en periode av livet når jenters kropp er i forandring. Dette gjør at kjolen ofte brukes bare én gang, sier hun.

Hun har hørt om gjenbruk av ballkjoler tidligere, og mener det er det eneste riktige.

– Det dummeste er å la nye, nesten ubrukte klær bli hengende i skapet.

Ingun Grimstad Klepp

UTLÅNSKJOLER? – Kanskje kunne skoler lagret klassesett med ballkjoler for utlån, slik man gjør med for eksempel skøyter, sier seniorforsker Ingun Grimstad Klepp.

Foto: Statens institutt for forbruksforskning (SIFO)

Årets høydepunkt

Skoleballet er en kveld i rådhussalen med middag og dans.

Emma Kristensen fra elevrådet har vært aktiv i arbeidet med gjenbrukskvelden. Hun har hørt om elever som ikke har råd til å kjøpe ballkjole.

– Da vi ankom ballet, merket jeg at mange kom i de store og flotte kjolene sine. Disse hadde de sikkert brukt flere tusen kroner på å kjøpe, sier hun.

Hun mener det er mye bedre at skolen har et salg til lavere priser. Selv fant hun kjolen hun ønsket seg – den lille sorte – og ble strålende fornøyd.

Nå slipper de bestille dyre kjoler på internett. Tuva Pettersen (f.v.) er på skattejakt sammen med venninnene Diya Azizpanah (i midten) og Sigrid Overrein.

LETER: Nå slipper de bestille dyre kjoler på internett. Tuva Pettersen (f.v.) er på skattejakt sammen med venninnene Diya Azizpanah og Sigrid Overrein.

Foto: Solvår Flatås / NRK