Frp tror NTE skjuler tapstall

Flere politiske partier frykter at Nord-Trøndelag kan stå overfor den største industriskandalen i fylkets historie.

Hundhammerfjellet i Nærøy med vindmølleparken

Her på Hundhammerfjellet i Nærøy har flere hundre millioner kroner gått tapt for NTE.

Foto: Tor Beisvåg

Andre Nikolai Skjelstad

André Skjelstad (V) lurer på om fylkesrådet i Nord-Trøndelag har kontroll over NTEs framtidige situasjon.

Foto: Venstre
Ståle Busch

Ståle Busch (Frp) tror NTE skjuler tall fra offentligheten.

Foto: NRK

De enorme tapene på vindkraft i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) blir tema i fylkestinget denne uka.

– Jeg lurer på om fylkesrådet har kontroll over situasjonen og om de har kontroll over framtidige finansiering av selskapet. Med disse tapene så er det ingen tvil om at egenkapitalen etes opp, sier venstrepolitiker Andre Skjelstad til NRK.

Han kommer tirsdag med en interpellasjon til Fylkestinget i Nord-Trøndelag. Spørsmålene kommer etter at det har blitt kjent at NTE har tapt enormt mye penger på vindkraft og bredbåndsatsing.

Har tapt flere hundre millioner

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk AS eies av fylkeskommunen og forvalter store vannkraftressurser på vegne av innbyggerne i fylket. Tapene på mange hundre millioner skyldes i stor grad spekulasjon med selskapets penger gjennom Scanwind og Ventelo.

Dette kan være den største industriskandalen i fylkets historie, sier Skjelstad

– Jeg har ingen klare svar på hvor man bør kutte eller hva man bør satse på, men jeg er spent på å høre hva fylkesrådet tenker om dagens situasjon, sier han.

– Vi tror de skjuler noe

Men det er ikke bare Venstre som stiller spørsmål, også Fremskrittspartiet har sett på det som har kommet fram i NRK Trøndelag rundt NTE den siste tida.

Gruppeleder i Fremskritspartiet, Ståle Busch, vil også ha svar angående de store tapa.

– Vi leser regnskapet, men vi sliter med å få fram fakta. Vi tror noe holdes skjult, sier Busch.

– Hvorfor tror du det?

– Tapene må være mye større. Hvis vi ser på enkeltprosjekt og tallene for disse, så ser vi at det er en stor mismatch. Da NTE handla med Scanwind, hvem tok regninga? Vi frykter at det er strømkundene i fylket som har betalt beløpet, og dette beløpet er veldig stort, sier han.

Avhengig av framtidig kraftpris

Konsernsjef i NTE, Christian Stav, sier de absolutt ikke har noe å skjule.

– Vi tar sterk avstand fra beskyldninger om at vi holder tall skjult for offentligheten. Alle våre regnskap er revidert uten merknader. Jeg har forståelse for at tallene kan være vanskelige å tolke, men vi stiller gjerne opp for å forklare, sier Stav.

– Per i dag så har vi bokført verdier på de møllene som står. Det er i underkant av 200 millioner kroner. Verdien av disse er helt avhengig av framtidig kraftpris og ikke minst at de fungerer i de neste 15 til 20 årene, sier han.

Ifølge Stav har NTE tapt 86 millioner kroner på Scanwind og 400 millioner kroner på Hundhammerfjellet.

Knekt vindmølle

En av de store vindmøllene på Hundhammerfjellet ble revet ned i august i år. Det som var verdens største vindmølle blir nå knust til småbiter og solgt som skrap.

Foto: Kjartan Trana / NRK