Henlegger forgiftningssak mot mor

Saken der ei mor var siktet for å ha forgiftet sønnen sin henlegges på grunn av bevisets stilling. Politiet i Malvik og Trondheim har i samarbeid med Kripos jobbet med etterforskningen i nærmere ett år.

Døra til politihuset i Trondheim

– Vi har hatt fullt trykk på saken fra dag en, men det har tatt tid å innhente all informasjon og alle vurderinger som vi har basert avgjørelsen vår på, sier politiadvokat ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Charlotte Aspehaug.

Foto: Tor Aage Hansen / NRK Trøndelag

Det var like før jul i fjor at kvinnen fra Malvik i Sør-Trøndelag ble anmeldt av barnevernet fordi sønnen hennes angivelig hadde en forgiftningsskade. Mora ble deretter siktet for å ha forgiftet gutten.

– Det var mistanke om at mor skadet barnet sitt, en gutt i barnehagealder. Barnet har vært i beredskapshjem, sier påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Charlotte Aspehaug, til NRK.

Om barnet nå blir ført tilbake til mor eller ikke, er det barnevernet som må ta stilling til.

– Generelt er det forskjell på den etterforskningen som politiet foretar og den saksbehandlingen barnevernet foretar i hver enkelt sak. Det ene utelukker ikke det andre, sier Aspehaug.

– Har etterforsket saken grundig

Charlotte Aspehaug

Påtaleansvarlig Charlotte Aspehaug konkluderer med henleggelse i forgiftningssaken fra Malvik.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Både Malvikpolitiet, Trondheimspolitiet og Kripos har vært involvert i etterforskningen.

Aspehaug sier de har etterforsket saken grundig og bredt.

– Det er innhentet et omfattende journalmateriale. Vi har også samarbeidet med medisinsk sakkyndige i saken. Det er hovedsakelig dette etterforskningen har bestått i.

– At saken nå er henlagt, betyr det at dere ikke har funnet spor etter en eventuell forgiftning?

– Vi har ikke funnet tilstrekkelig bevis for at hun har skadet barnet, sier Aspehaug, som ikke vil uttale seg om det er funnet spor av giftige stoffer i barnet.

LES: Politiet: – En krevende sak

– Har tatt tid å få prøvesvar

I juni sa etterforskningsleder ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Geir Ole Momyr, til NRK at politiet har foretatt mange avhør samt innhentet uttalelser fra sakkyndige.

– Noen av disse uttalelsene har utløst et behov for å hente inn informasjon fra andre sakkyndige og foreta ytterlige undersøkelser, sa Momyr da.

Fredag 31. oktober ble det altså klart at saken henlegges.

– Hva tenker politiet om at saken har tatt nesten ett år å etterforske?

– Saken har vært veldig grundig etterforsket, og det har tatt tid å motta svar på en rekke undersøkelser som vi har foretatt. Vi har hatt fullt trykk på saken fra dag en, men det har tatt tid å innhente all informasjon og alle vurderinger som vi har basert avgjørelsen vår på, sier påtaleansvarlig Aspehaug.

Mora skal selv ha stilt seg helt uforstående til siktelsen.

Barnevernet: – Vi har ulike oppgaver

NRK har vært i kontakt med barnevernstjenesten i Malvik kommune, som var de som anmeldte kvinnen. Leder Gro Almo sier hun ikke kan kommentere enkeltsaker.

– Men generelt er en straffesak hos politiet og en barnevernsak to ulike løp, hvor det ene ikke trenger å henge sammen med det andre. Vi har ulike oppgaver, sier Almo.