Hopp til innhold

Pernille og Ludvik Toreus får undervisning av pappa hjemme

Mens mange kommuner stenger skoler og barnehager, holder andre fortsatt åpent – til tross for stadig flere koronasmittede. Nå holder flere foreldre over hele landet barna hjemme.

Familien Fornes

SMITTETILTAK: Pernille og Ludvik Toreus er hjemme fra skolen med pappa Torstein Fornes, som har også hjemmekontor, for å unngå spredning av koronaviruset.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Torstein Fornes og Lise Bakke Fornes i Trondheim har valgt å holde barna Pernille og Ludvik Toreus hjemme fra barneskolen, til tross for at kommunen hverken har stengt skoler eller barnehager.

Nå oppfordrer foreldreparet andre til å gjøre det samme, for å unngå potensielle smittearenaer.

Sammenligner med vaksinemotstand

– Vi gjør dette, fordi å sende barna på skolen vil være synonymt med å være vaksinemotstander. Det å ta vaksine er jo et solidarisk grep mot smitte. Det provoserer jo folk litt, sier Torstein Fornes.

Både store og små i familien er friske, men han vil ikke risikere å sette andre syke barn i fare.

– Kulturinstitusjoner taper penger, publikum og publisitet på dette, men kommunen stenger ikke egne skoler. Jeg synes det er underlig, sier han, som selv har hjemmekontor.

Foreldre over hele landet har valgt å gjøre det samme som Tornes i Trondheim.

En underskriftskampanje som ber myndighetene stenge alle skoler og barnehager i landet hadde torsdag morgen nesten 25.000 underskrifter.

Hareide holder barna hjemme

Også Lisa Maria Hareide, som er gift med samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF), tar barna ut av skole og barnehage fra og med i morgen.

I et Facebook-innlegg skriver hun at det er for å bidra til en forsinket spredning av koronaviruset, at begge barna hoster og at hun ikke får testet dem. Videre oppfordrer hun alle andre som har mulighet til å holde barna sine hjemme.

På spørsmål om hva slags signaler dette sender, svarer Knut Arild Hareides politiske rådgiver, Stig-Øyvind Blystad, at familien har gjort en konkret vurdering i forhold til egne barn og deres helse.

– De følger det som er helsemyndighetenes råd om at alle som hoster og føler seg syke bør holde seg hjemme, sier Blystad.

Vil ikke stenge

Danmark har stengt alle sine skoler, men i Norge har et lignende tiltak latt vente på seg.

Vestfold og Telemark fylkeskommune har nå bestemt at undervisningen ikke skal finne sted i skolens lokaler, men på digitale plattformer. Nyskolen i Oslo har gjort det samme, og startet neddundervisning torsdag.

I Trøndelag er blant annet skolene i Frosta, Stjørdal og Meråker, og flere videregående skoler, stengt. Men oppvekstdirektør i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, vil så langt det lar seg gjøre unngå å stenge skoler og barnehager i Trondheim.

– Jeg skjønner at foreldre vil gjøre alt de kan for å passe på og beskytte barna sine, men for meg er det også viktig at vi som voksenpersoner beholder roen. Da er det per i dag altså ikke et tiltak å stenge skoler og barnehager.

Nereid tror en stenging vil skape unødig forvirring og panikk, og sier at hun synes det uheldig at hver kommune, skole og innbygger har sitt eget sett med regler.

– Hvis vi tar i bruk de sterkeste tiltakene våre før det er nødvendig, vil vi få unødvendig lange perioder hvor store deler av samfunnsinstitusjoner er stengt ned, og det tror jeg vil ha veldig uheldige konsekvenser på sikt for alle.

Kritisk til myndighetene

Fra hjemmekontoret til Torstein Fornes synes han hverken kommunen eller Folkehelseinstituttet henger med i svingene.

– Jeg synes ikke det er veldig bra informasjon, det er mer naturlig for meg og kona mi å lese nyhetene i stedet, sier han.

Nå har Fornes veddet 1000 kroner på at skolen snart vil snu.

– Jeg tror det. Vi vet jo hvordan smitte skjer, dette vil bare øke, sier han.

Hermine (13) stiller spørsmål hun lurer på til Helsedirektoratet.

Hermine (13) stiller spørsmål hun lurer på til Helsedirektoratet.

Dette er symptomene

siluett av mann med feber
De første dagene opplever de fleste feber. Det kan føre til muskelsmerter, utmattelse, frostanfall og svimmelhet. Generell uvelhet og diaré. De fleste viser tegn til bedring etter seks til syv dager.
silhuett av mann med hodepine, hals og nese smerter
I tidlig fase av sykdommen vil vanlige symptomer være vondt i hode, tørrhoste og rennende nese. Etter hvert, dersom viruset forverrer seg, kan en oppleve slimhoste og blodig opphostet slim.
silhuett av mann med vondt i lungene
Neste fase av sykdommen er tung pust og/eller brystsmerter. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel kan forekomme i de verste tilfellene. Symptomene oppstår som regel rundt femte sykdomsdag.
silhuett av mann med symptomer på coronavirus
I noen tilfeller har koronaviruset ført til nyresvikt. Symptomer på dette er hyppige toalettbesøk, hevelser i bena og under øynene, høyt blodtrykk og/eller tretthet og svakhet.