NRK Meny
Normal

Fotogene mø-deller på Kvål

Dagros blir behandla som en ekte modell av fotograf Eir-Jørgen Bue. Fredag hadde han en fotoseanse litt utenom det vanlige. Med kyr på en gård i Kvål.

Eir-Jørgen fotograferer kyr av typen Charloais på en gård i Kvål i Melhus.

Kyrne på Haugen gård i Melhus fikk prøve seg som modeller for en dag.

– Kom igjen! Vri haka litt den veien ... Sånn, ja! Da tar vi bilde.

– Kua har stor egenverdi

Fotograf Eir-Jørgen Bue tar modellene sine på alvor. Selv om modellen heter Dagros og er ei ku ved Haugen gård på Kvål i Melhus.

– Jeg syns kua, i likhet med mennesket, har stor egenverdi. Og det er det jeg har lyst til å få fram, forteller fotografen.

Fotografen i arbeid

Fotograf Eir-Jørgen Bue ønsker å fremme individet med sine fotografier av kyrne på Kvål.

Foto: Oda J. Haugen / NRK

Tar ku-modellene på alvor

Bue stilte med blant annet en reflektor som måler 22 centimeter i diameter og kamerautstyr til en verdi av 250.000 kroner til den noe spesielle fotoseansen. Utstyr som vanligvis brukes til å fotografere de fremste filmstjernene i verden.

– Jeg ønsker å sette fokus på individet. Bildene skal ende opp i en utstilling, som fremmer den enkelte kua og dets verdi, forklarer Bue.

Ble styla før fotografering

Kyrne er av typen Charloais, og alle sammen fikk profesjonell styling før fotograferinga. Først og fremst av luggen.

– Det er nettopp luggen som er typisk for denne rasen. Det er den som gir hver enkelt ku en egenart. Vi ønsker å fremheve særtrekkene, og derfor hadde vi lyst til å gjøre noe med luggen, sier Bue.

Utstilling i november

Ikke alle modellene var like villige til å la seg fotografere, og hele seansen tok nesten ni timer. Til sammen ble 15 av de firbeinte beboerne på Haugen gård portrettert.

– Jeg brukte mye tid på hver enkelt. Noen var veldig fotogene, mens andre var nervøse - akkurat som mennesker.

Det er ennå en del jobb som gjenstår før fotoutstillinga er ferdigstilt. Bildene må redigeres og i tillegg ønsker fotografen å vise fram stamtavla til hver enkelt ku.

Plana er at bildene skal vises fram på Haugen gård i november.