NRK Meny
Normal

Fikk aldri fortauet de betalte for

Beboere i Brekktrøa i Melhus kommune har ventet i ti år, for å få fortauet de betalte for. Nå har kommunen brukt opp halvparten av pengene på andre ting.

Melhus kommune veg

UROLIGE: Beboerne er urolige for trafikksikkerheten i borettslaget. Jan Frode Hatlen (nummer to fra høyre) og naboene har ventet i ti år.

Foto: Gunn Heidi Nakrem/Trønderbladet

– Det ble opprettet et fond og satt inn 500.000 kroner, som skulle brukes til bygging av fortau. Istedenfor å bruke pengene på trafikksikring av myke trafikanter, har kommunen valgt å lette trafikken for bilister, sier beboer Jan Frode Hatlen til NRK.

Det var Trønderbladet som først omtalte saken.

Utbygger fikk dispensasjon

Det nye byggefeltet sto ferdig i 2008, og ifølge rekkefølgebestemmelser skulle det bygges gang og sykkelvei i området. Utbyggerne gjorde derimot en avtale med Melhus kommune, der det ble gitt dispensasjon mot at de betalte et beløp på 500.000 kroner. Et beløp som ble betalt inn ved kjøp av bolig.

– Dette er snakk om våre penger, som utbyggerne samlet ved å øke prisen på husene vi kjøpte. Nå har kommunen brukt halvparten på andre tiltak, sier Hatlen.

Årelang kamp

Siden diskusjonen rundt fortauet startet, for flere år siden, har det vært to ordførerskifter i Melhus kommune. Velforeningen har tatt opp saken år etter år, men ingenting har skjedd.

– For vår del er det veldig frustrerende at det skal ta så lang tid å få til et fortau. Det bor utrolig mange skolebarn i dette området, men ungene blir jo voksne før fortauet bygges. Nå har de valgt å bruke pengene på et forbikjøringsfelt for bilister, sier Hatlen.

Feil fra kommunen

Ordfører i Melhus kommune, Gunnar Krogstad, mener problemet ligger i at det ble gitt ut en dispensasjon. Han sier fortauet burde vært på plass, før boligfeltet ble innflyttingsklart.

– Melhus kommune har nok vært litt i overkant ivrige på å gi ut dispensasjoner. Vi har slitt med slike saker i flere tilfeller. I denne saken var beløpet som ble betalt inn på 500.000 kroner. Det er altfor lite penger til å bygge et fortau. Det vil koste mellom én og en halv og to millioner kroner, sier Krogstad.

–​ Men hvorfor har kommunen brukt av pengene som var tilegnet fortau?

– Jeg vet ikke. Jeg kjenner faktisk ikke detaljene, sier Krogstad.

Lover ingenting

Ordføreren tror også uenighet mellom kommunen og beboere rundt detaljer på hvor fortauet skulle være, kan være noe av grunnen til at det har tatt så lang tid. Nå mener han det blir opp til kommunestyret og vurdere om saken skal prioriteres.

– Jeg tenker at vi må følge saken videre. Skal dette komme på plass, må kommunestyre bevilge et beløp. Om de vil prioritere dette fremfor andre strekninger kan jeg desverre ikke svare på i dag, sier Krogstad.