NRK Meny
Normal

Feirer NTNUs tyngste 91-åring

Studentene i Trondheim takker sjelden nei til en fest. Feiringa av Lokomotivet Bjørkelangen er en årlig tradisjon for maskinstudentene ved NTNU.

Feiring av lokomotiver Bjørkelangen
Foto: Jøte Toftaker / NRK

Det jomer i en gammeldags fløyte i det 91 år gamle damplokomotivet som står under glasstak utenfor en av NTNU-bygningene på Gløshaugen i Trondheim. Foran toget er det en stor gruppe gallapyntede studenter. Dette er en av årets viktigste feiringer for linjeforeningen Smørekoppen ved NTNU.

10 meter skinnegang

Studenten som styrer dampfløyta heter Lars Ramstad og lyder i denne sammenhengen tittelen «Oversjefslokomotivkunduktør i særklasse.»

– Feiringa foregår ved at vi kjører lokomotivet fram og tilbake på den bitte lille skinnelinja vi har til rådighet, vi spiser kake formet som tog, drikker musserende vin, synger sanger og fester til sola går ned.

Kongen blir alltid invitert

Det er linjeforeninga Smørekoppen som står bak feiringa. Medlemmene der er maskinstudentene ved ingeniørutdanninga. Magnus Johannesen er formann, han forteller at studentene er glade i det gamle lokomotivet som kom til Gløshaugen i 1961:

– Det er veldig gøy å ha en feiring en gang i året hvor vi hyller det som har skjedd i 54 år før oss.

Studentene inviterer også kongen til feiringa hvert år, de får svar men Kong Harald har så langt ikke hatt anledning til å delta.