Hopp til innhold

Fant skjelett fra vikingtiden – nå vet arkeologene hvem det var

I rundt 1200 år lå skjelettet i gravhaugen på Jøa, før Ketil Sandberg gravde det fram med traktoren. Nå har forskerne funnet ut mer om hvilke person dette var.

Hodeskalle på Jøa

OVERRASKENDE FUNN: Hodeskallen til den unge mannen var godt bevart i sandhaugen på Jøa.

Foto: Monica Enehaug / NTNU Vitenskapsmuseet

Bonden på Jøa i Namsos kommune fikk et aldri så lite sjokk da han fylte traktorskuffa med sand en junidag for over to år siden.

For plutselig oppdaget han et bein som stakk fram fra sandhaugen.

– Jeg tenkte først det var ei ku som var nedgravd fra ei svunnen tid. Men jeg skjønte fort det var et menneske. Jeg så tanngarden og alt, forklarte han til NRK den gangen.

To år etter har arkeologene fra NTNU Vitenskapsmuseet konkludert med hva Sandberg egentlig avdekket på gården sin.

Ketil Sandberg og arkeolog Ellen Grav viser frem vikingsverd. De står i sanda hvor vikinggraven ble funnet.

Ketil Sandberg og Ellen Grav med øksa og sverdet de fant i gravhaugen.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Ung mann

– Det var en ung mann på mellom 16 og 19 år, og han var mellom 169,5 og 178,6 cm høy, skriver arkeologene i det siste nummeret av tidsskriftet Spor.

Ketil Sandberg ble rett og slett satt ut da skjelettet plutselig ramlet ut fra grushaugen han jobbet i med traktoren sin.

– Det var et lite sjokk da jeg skjønte hva det var. Jeg synes jo det er utrolig artig at arkeologene har klart å finne ut så mye om denne unge mannen. Så nå gleder jeg meg til å lese mer om hva de fant, sier Ketil Sandberg til NRK.

Les også Funn i gravhaug skriv om historia: – Ganske oppsiktsvekkande, meiner arkeolog

Herlaugshaugen på Leka.

141 klinknagler

Allerede mens utgravingen foregikk mente arkeologene det måtte dreie seg om et ungt menneske. I tillegg til skjelettet fant de 141 klinknagler fra båten han var begravd i. En båt som opprinnelig var omtrent fem meter lang.

Arkeologene fant også et skrin med ildstål, ildflint, en sigd, syl, to kniver og en tein. Det lå også et spyd, en skjoldbule og en liten øks i gravhaugen, som var rundt ti meter i diameter.

To arkeologer sitter på knærne i sanda og jobber på Jøa i Trøndelag. Her er det funnet vikinggrav med levninger og gjenstander.

Arkeologene fant også restene av et langhus under grava til den unge mannen fra 700-800-tallet.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Gravhaugen ble i sin tid bygd der det tidligere hadde stått et langhus. For da arkeologene gjorde nærmere undersøkelser, fant de 16 stolpehull til et hus som kan ha vært mellom 3,5 og 6,5 meter bredt.

– Det er en kobling mellom eldre og yngre jernalder. De som bygde gravhaugen, ville vise en kobling til det langt eldre huset, mener arkeologene.

Mange gravminner

Øya Jøa i Namsos kommune er et yndet område for arkeologer. Det er nemlig funnet mange gravminner der tidligere.

– Det er funnet mange fortidsminner på vestsiden av Jøa. Det viser at øya var et attraktivt sted å bo i forhistorien, forklarer arkeolog Ellen Grav fra NTNU Vitenskapsmuseet.

Les også Fant spillebrikke fra vikingtida: – Det fantes nerder før også

Spillebrikke fra middelalderen med illustrasjon som viser runeinnskrift.

Haugen i Sandvika ligger på en liten høyde, bare noen hundre meter fra sjøen. Den gang godt synlig for sjøfarende. Den ligger bare noen hundre meter fra det spesielle sittegravfeltet i Hovsvika. Her ble det funnet 23 flatmarksgraver, hvor de fleste ble begravd sittende med knærne opp mot brystet. Dette gravfeltet er datert til mellom år 700 til 900. Altså i vikingtid.

Og arkeolog Ellen Grav er ikke i tvil:

Den unge mannen som Ketil Sandberg fant sommeren 2021, var spesiell. Både det han fant, og måten han fant det på.

– Vi fant jo igjen nesten hele skjelettet, forklarer hun.

Dronebilde som viser ei grop i en åker, hvor vikinggraven er funnet. Ketil Sandberg fant den, nå jobber arkeologer på stedet. Vi ser tre av dem i nedre venstre hjørne av bildet.

Sommeren 2021 jobbet arkeologene med å avdekke historien om den unge mannen i sandhaugen.

Foto: Ellen Grav Ellingsen / NTNU Vitenskapsmuseet

Hadde flere sykdommer

Ungdommen ble trolig lagt i gravhaugen en gang på 700-800-tallet. Undersøkelser av skjelettet viser at han trolig hadde flere sykdommer.

Arkeologene kan bare spekulere, men kanskje var han sønn av en storbonde? En ung mann som ikke kunne bli noen stor kriger på grunn av sykdom?

– De små redskapene i graven kan ha blitt brukt til skinnarbeider eller annet håndarbeid. Gjøremål som kanskje passet en syk kropp bedre, skriver de i rapporten etter utgravingen på Jøa.

En øks som ble funnet i vikinggraven på Jøa, av Ketil Sandberg

Denne øksa ble funnet ved siden av den unge vikingen i gravhaugen på Jøa.

Foto: Espen Sandmo / NRK