Fant birkebeinertann - nå tror arkeologene de finner hodet

Arkeologene har funnet ei tann fra birkebeineren på Sverresborg i Trondheim. Nå antar de at de finner hodeskallen hans også.

Tann fra birkebeiner funnet på Sverresborg i Trondheim

Tann fra birkebeiner funnet på Sverresborg i Trondheim.

Foto: Pål Haugbro / NRK

Det er ikke sikkert, men høyst sannsynlig, at tanna tilhører birkebeineren. Og da finner vi nok hodeskallen i den samme brønnen, sier arkeolog Anna Petersén.

Det var torsdag arkeolog Hanna Ekstrøm Jordahl fant tanna, som altså trolig stammer fra birkebeineren arkeologer fant i bunnen av brønnen på Sverresborg for to år siden.

I tre uker har arkeologene undersøkt brønnen på området til Trøndelag Folkemuseum. Målet har vært å sikre alt av historisk materiale før tidens tann ødelegger det. Arkeologene har gravd frem store deler av skjeletter til birkebeineren i brønnen, men foreløpig ikke funnet noen hodeskalle.

Arkeolog Hanne Ekstrøm Jordahl viser frem tanna

Arkeolog Hanne Ekstrøm Jordahl viser frem tanna.

Foto: Pål Haugbro / NRK

Nå antar Petersén at de kan finne hodeskallen fredag 10. juni, dagen da de arkeologiske utgravningene skal være ferdig.

Halshogd?

Det at hodeskallen hittil ikke har blitt funnet, har fått arkeologene til å spekulere i om birkebeineren kan ha blitt halshogd.

– Jeg tror kroppen havnet i brønnen uten hodet på plass. Vi kan ikke utelukke ennå at hodet ligger her et sted, men det ligger i alle fall ikke anatomisk riktig plassert, sa arkeolog Anna Petersén tidligere torsdag.

Petersén sa onsdag at funnet er det råeste hun har vært med på.

– Det kan være et hodet ble hogd av som en symbolsk handling. Kanskje ble det satt på en påle eller noe, sier Petersén.

Arkeologene har jobba i tre uker med å undersøke brønnen på Sverresborg i Trondheim

Bekrefter saga

Funnet av skjelettet bekrefter det som står i Kong Sverres saga. Der står det beskrevet hva som skjedde da baglerne inntok birkebeinernes borg i 1197:

«Baglerne tok alt gods som var i borgen (Sverresborg) og siden brente de hvert eneste hus som var der. De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i den til den var full.»

– Det er helt unikt at skriftlige kilder blir bekreftet på denne måten. Dette er stort både i nasjonal og internasjonal sammenheng, sa Petersén til NRK.