Hopp til innhold

Bunad er vinneren

Trønderbunader for millioner er klar til årets konfirmasjoner

Stativ med bunader hos Bunadsaum
Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Video nsps_upload_2009_4_30_11_22_16_4364.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

350 nye bunader


Det sys og klippes og presses hos Bunadsaum i Inderøy. I systua der åtte damer arbeider intenst henger det halvferdige bunader over alt - i Trøndelag skal hundrevis av bunader klargjøres for årets konfirmanter. Bare fra Bunadsaum, som produserer Nordtrønderbunaden, leveres til sammen 350 bunader i løpet av et år.
- De aller fleste er til konfirmanter nå i april-mai, sier daglig leder Eva Steinvik Wold. Hun har hektiske dager. Mange ungdommer er innom for å prøve, andre for å hente bunader.

Maria Fikse får en siste justering på sin blåe nortrønderbunad.

Maria Fikse får en siste justering på sin blåe nortrønderbunad

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

25.000 til 30.000 kroner


Det er ingen liten investering. En komplett sørtrønderbunad med sølv koster ca 26 tusen kroner, nordtrønderbunaden ca 30 tusen, og andre steder i landet kan det komme opp i både 40 og 50 tusen kroner. Men finanskrise til tross, interessen er økende.

Eva Steinvik Wold, daglig leder Bunadsaum

Eva Steinvik Wold, daglig leder Bunadsaum

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

- Dette er jo ikke noe impulskjøp, det er noe folk gjerne har forberedt i flere år, og vi har ikke merket noen nedgang i etterspørselen, sier Steinvik Wold.

Trønderbunader til hele landet


Og det er ikke bare trøndere i Trøndelag som kjøper trønderbunader. De selges til både første-, andre- og tredjegenerasjonstrøndere. Bunadsaum drar to ganger i året til Oslo for å betjene kunder der.
- I februar var jeg nedover og betjente 50 kunder, sier Steinvik Wold.

Hør reportasje fra Bunadsaum: Bunad til konfirmasjonen

Det er stadig flere menn som velger seg bunad som festplagg. Men mens svært mange jenter får egen bunad til konfirmasjonen, er det mer vanlig at guttene leier.
- Vi råder gutter til å vente til de er minst 25 år. Dersom gutter får bunad til konfirmasjonen er de fravokst når de blir 20, sier Steinvik Wold.

Går aldri av moten


En bunad er en stor investering, men de brukes år etter år, de går i arv fra generasjon til generasjon, og interessen for dem bare øker. Ved Bunadsaum tror de det skyldes at vi, i tillegg til å ha bedre råd, er mer opptatt av røtter og tradisjoner. - De følger jo ikke motesvingingene og kan brukes år etter år. Vi har flere foreldre som nå kjøper bunad til barna som angrer på at de sa nei til bunad ved sin egen konfirmasjon, sier daglig leder Eva Steinvik Wold.

Mari Melhus i sin rustrøde nordtrønderbunad.

Mari Melhus i sin rustrøde nordtrønderbunad

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK