Vil du bo i et laboratorium?

Er du interessert i å bo i et forskningsprosjekt? Da kan du teste ut hvordan det er å leve i et nytt nullutslippsbygg, på Gløshaugen i Trondheim. Innflytting er rundt 1. oktober.

Living Lab, Trondheim

Living Lab, NTNU, Trondheim

Foto: Stein Lorentzen / NRK

SINTEF Byggforsk er på jakt etter par over 60 år, barnefamilier, yngre mellom 18 og 30 og andre som vil bo i bygningen.

Huset på 100 kvadratmeter er et forsøksbygg og ligger ved «Perleporten» på Gløshaugens østre del, like ved Strindveien.

«Living Lab»

Living Lab er en enebolig som er bygget for å demonstrere hva som skjer når folk tar i bruk en CO2-nøytral bygning i norsk klima.

– Vi søker mennesker som er nysgjerrige på å bo i et nullutslippshus, og vi ønsker med dette å invitere interesserte i Trondheimsområdet til å bo i huset i en periode på cirka 25 dager, sier seniorforsker Ruth Woods ved SINTEF Byggforsk til sine egne nettsider.

Living Lab, Gløshaugen, Trondheim

Bygget skal være klart ZEB-konferansen 16.september

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Fullt utsyrt

Hver gruppe deltagere, seks i tallet, bor i huset i omlag fire uker. Huset er fullt utstyrt - alt beboerne trenger å ta med seg er personlige effekter, tannbørste og sengetøy, sier forsker ved NTNU, Marius Korsnes.

Forskjellige beboergrupper

Det vil ikke være nødvendig med forhåndskunnskaper eller teknisk kompetanse for å bo i huset. I løpet av perioden vil det blant annet gjennomføres intervjuer, deltakende observasjon og måling av energibruk.

Living Lab, Gløshaugen, Trondheim

Teknisk Rom, Living Lab

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Vi ønsker å finne ut om mennesker i ulik aldersgruppe og livssituasjon bruker huset på forskjellig måte. Derfor søker vi ulike beboergrupper til laben, sier Woods.