NRK Meny
Normal

Blir stengt ute fra asfaltoppdrag

NCC og Veidekke er utestengt fra tre asfalteringsoppdrag i Trøndelag. Tirsdag ligger de an til å bli stengt ute fra de fire resterende for i år.

Innrømmer prissamarbeid på asfalt

NCC og Veidekke har tidligere innrømmet prissamarbeid på asfaltkontrakter. Nå blir de straffet av oppdragsgivere.

Foto: NRK

Vegdirektøren i Statens vegvesen, Terje Moe Gustavsen, mener selskapene kan takke seg selv:

– Årsaken er at disse selskapene har erkjent at de har drevet prissamarbeid om asfalteringskontrakter i Trøndelag. Prissamarbeidet foregikk i perioden 2005 til 2008.

Grunnen til at asfalteringsentreprenørene blir straffa av vegvesenet for dette nå, i 2012, er at prissamarbeidet ble oppdaga først i 2010.

– Det er først nå at det er relevant å gå til et slikt skritt, sier Moe Gustavsen.
– Prissamarbeid er svært, svært alvorlig, og vi vil gi et klart signal til markedet om at dette er noe vi absolutt ikke tolererer.

Utestengt fra kampen om jobbene

I år legges det ut sju asfalteringsjobber på anbud for Statens Vegvesen i trøndelagsfylkene. Verdien på disse jobbene ligger på rundt to hundre millioner kroner. I starten av februar sendte Vegvesenet brev til Veidekke og NCC og fortalte at selskapene lå an til å bli avvist fra asfaltkonkurransene i Trøndelag i år. Like før helga gikk fristen for de tre første anbudene ut. Både NCC og Veidekke ønska jobbene. Nå er de begge avvist.

Tirsdag går altså anbudsfristen ut for de fire siste asfalteringsjobbene. Og mye tyder på at de to aktuelle entreprenørene kommer til å bli stengt ute også fra disse jobbene.

– Det er svært usannsynlig at noe skal skje mellom nå og førstkommende tirsdag som skal tilsi en annen håndtering enn det som skjedde på fredag, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Kommer til å protestere

NCC sier til nettsida bygg.no at de tar utestengningene før helga til etterretning. Veidekkes kommunikasjonsdirektør, Kai Krüger Henriksen, sier at Veidekke ikke vil akseptere å bli holdt utenfor:

– Vi kan registrere at det har skjedd, men vi bestrider det, og kommer til å protestere på det. Vi vil nå hente inn en juridisk vurdering så raskt som mulig, sier Krüger Henriksen.

Kai Krüger Henriksen, kommunikasjonsdirektør i Veidekke

Kai Krüger Henriksen, kommunikasjonsdirektør i Veidekke

Foto: Margret Helland / NRK

Begge selskapene er i Konkurransetilsynets søkelys. Her har de frist innen 1. mars på å uttale seg om hva som har foregått av samarbeid og markedsdeling.
Statens vegvesen har også gitt firmaene en frist til 9. mars til å uttale seg om hvordan de forholder seg til utestengningene.

– Muligheten for disse firmaene til å få være med og kjempe om asfalteringskontraktene i 2012 synes veldig liten, men vi får se hva de anfører når de kommer med sin uttalelse, samt se hva Konkurransetilsynet kommer fram til. Det vil være med på å gi oss grunnlag for hvordan vi skal håndtere dette neste år og senere, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens Vegvesen.

Terje Moe Gustavsen

Direktør i Statens Vegvesen, Terje Moe Gustavsen.

Foto: Trond Vestre / NRK


Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.