Stortingets eldstemann gir seg

Etter nesten 40 år i politikken legger Arne L. Haugen et langt liv som politiker bak seg.

Stortingrepresentant Arne Haugen

Ap-politiker Arne L. Haugen kom inn på Stortinget som 66-åring etter valget i 2005. Da hadde han vært ordfører siden 1979.

Foto: Odd Iversen / NRK

Den 74 år gamle Arbeiderparti-veteranen forlater politikken denne høsten.

De siste åtte årene har han fungert som vararepresentant for statsråd Trond Giske. Før det var Haugen ordfører i Meldal kommune hele 26 år sammenhengende, og er dermed blant dem som har sittet lengst som ordfører i Norge.

Haugen hadde egentlig planer om å gi seg etter den første fireårsperioden på Stortinget, men lot seg lett overtale til ytterligere fire år.

Skal leve et liv uten agenda

Nå mener Stortingets eldste representant imidlertid at det er på tide å gi seg.

– Jeg er blitt såpass gammel at jeg føler det er på tide. Derfor stod jeg ikke på lista under dette valget, sier Haugen.

Les også: Yngst og eldst på Stortinget

Nå ser han frem til et liv som pensjonist hjemme i Meldal.

– Endelig skal jeg tilbringe tid hjemme med familien. Det skal bli godt å leve et liv uten agenda, og slippe å ha dårlig samvittighet for ting jeg ikke har gjort. Samt at folk ikke har forventninger om ting jeg skal gjøre.

Den avtroppende politikeren fungerer som stortingsrepresentant ut oktober, til en ny regjering er på plass.

– Vemodig

Hybelen i Oslo har han imidlertid flyttet ut av, og nå gjenstår kun et par turer til Stortinget i løpet av måneden for å rydde ut av kontoret.

– Det føles litt vemodig. Jeg har hatt en fantastisk tid på Stortinget disse to periodene. Det har vært lange dager og jeg har blitt kjent med mye flotte folk. Det har vært en fantastisk opplevelse for meg.

Les også: Til valg uten Arne Haugen

Selv om han legger livet som politiker på hylla, vil han fremdeles holde kontakten med miljøet. Haugen ser heller ikke bort fra at han blir å se som medlem i Foreningen av tidligere representanter.

– Som politiker har jeg levd et taktisk liv, så jeg må ha noe å holde på med selv om jeg pensjoneres.

Veteranen har blant annet store planer om å tilbringe mye av tiden på gårdsbruket i Meldal, hvor han blant annet kan drive med skogbruk.

NRL-leder Nils Henrik Sara og saksordfører Arne L. Haugen (Ap)

Arne L. Haugen fikk tidlig ansvar for landbruksnæringa da han kom på Stortinget, og har blant annet jobbet for beiterett til samisk reindrift. Her med NRL-leder Nils Henrik Sara (t.v.).

Foto: Lill Tove Veimæl / NRK

Valgkamp til siste slutt

I den siste tiden som politiker har Haugen derimot ikke ligget på latsiden.

– Jeg har vært med i valgkampen i Sør-Trøndelag, og vært leder for valgkampen i Meldal kommune.

Mandag fulgte han valget i visshet om at resultatet ikke vil få noen konsekvenser for han de neste fire årene.

– Jeg hadde bestemt meg for flere år siden at jeg ikke skulle være med etter dette. Men når man sitter og ser på Arbeiderpartiets valgvake føles det er rart å ikke skulle være en del av laget lenger, forteller en åpenhjertig Haugen.

En trussel med mørkeblå regjering

Og om valgresultatet sier han følgende:

– Vi var forberedt på at det kunne gå denne veien. Vi har jobbet intenst med det rødgrønne prosjektet, og da blir vi selvsagt skuffet når det ikke gikk.

Han legger imidlertid til at det å skulle bli valgt igjen for tredje gang er mye å forvente.

Den rutinerte politikeren påpeker at Høyre den siste tiden har signalisert at det vil bli mindre dramatiske endringer i politikken. Samtidig mener han folk irriterer seg over små ting som ikke fungerer, og da har han forståelse for at resultatet ble slik.

Les også: Disse fikk plass på det nye Stortinget

– Men jeg ser på det som en trussel at Norge nå kan få den mest mørkeblå regjeringen i Europa. Jeg er bekymret for velferds- og landbrukspolitikken. Spesielt når jeg ser hvilken posisjon Høyre og Frp har hatt i slike spørsmål tidligere, sier han.

Haugen er derimot fornøyd med valget i Sør-Trøndelag og Meldal kommune.

– Jeg synes vi har oppnådd gode resultater her. Som politiker blir man flink til å plukke med seg lyspunktene, og de skal jeg nok leve lenge på, avslutter han.