Slik skal yngstemann ta Stortinget

22-åringen kalles Frps største talent, og overbeviste 23 000 trøndere i valgkampen. Nå har landets yngste folkevalgte lagt slagplanen for hvordan han skal bli lagt merke til på Stortinget.

Sivert i Snorres fotspor

– En irriterende og inspirerende fyr, sier Sivert Bjørnstad om SV-politiker Snorre Valen. Den unge Frp-politikeren ønsker også å bli en ung, synlig folkevalgt.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

– Jeg skal opp før hanen galer, gi jernet hver eneste dag. Bare knallhardt arbeid gjelder for å nå ut til velgere og i media, erklærer Fremskrittspartiets ferske stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag.

Og velgerne kan ringe eller maile meg når som helst. Her er ingen vanntette skott til Stortinget, lover 22-åringen.

Vil bevise tidlig

To dager er gått siden Sivert Bjørnstad ble valgt inn som yngstemann på Stortinget. Han har allerede rukket en svipptur til Oslo, med sine første opptredener på nasjonal morgen-TV.

– Det er nok en fordel å være yngst når det gjelder oppskriften min med å legge seg sent og stå opp tidlig. Kravene er de samme til meg som til 40- eller 60-åringer, men det er kanskje noen større forventninger i forhold til å bevise at man har noe å på Stortinget å gjøre, mener Bjørnstad.

Les også: Stortingets eldstemann gir seg

1. oktober starter Oslo-karrieren for alvor, men unggutten fra Trondheim er i full gang med praktiske forberedelser.

– Det er et heftig system å sette seg inn i, og jeg skal bruke tiden godt. Men ambisjonen er å ta noen økonomifag ved siden av, sier BI-studenten.

Vil bli minister en gang der fremme

Sandberg Bjørnstad

Ny Frp-profil? Per Sandberg kaller sin unge kollega for partiets kanskje største talent.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

På valgnatta uttalte Frps førstekandidat i fylket, Per Sandberg, at Bjørnstad er ett av partiets største talenter.

– Det er hyggelig med alle gratulasjoner og gode ord, men jeg aner ikke hva slags planer partiet måtte ha, hevder Bjørnstad.

Han ser frem til at Frp trolig kommer i regjering for første gang, og endelig får noen ministerposter.

Det er nok uaktuelt med Sivert Bjørnstad som minister i disse første årene. Nå har jeg nådd mitt store mål om å komme på Stortinget, men kanskje om noen år der fremme kan det vente slike oppgaver, smiler han og understreker at han er svært ydmyk overfor oppgaven som folkevalgt.

Vil legge ned Fylkestinget

FrPer lover å kjempe Trondheims sak på Stortinget

– Her vil jeg bo og kjempe, sier Sivert Bjørnstad mens han viser oss nabolaget og byen sin.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

Bjørnstad har vært bystyrerepresentant i Trondheim og fylkestingsrepresentant siden 2011. Han vil fortsette i bystyret, men mener som Frp-er at fylkestinget bør legges ned.

– Det er altfor mye byråkrati, fnyser 22-åringen, som med glede registrerer at valgforskere tror fylkeskommunen snart er historie.

Tross skyhøye ambisjoner for sin nasjonale rolle, insisterer Bjørnstad på at han vil kjempe for trønderske saker.

– Det er masse viktige lokale saker, blant annet et Ocean Space Centre må vi få på plass snart, sier Bjørnstad, som ellers har kunnskap og utdanning som hjertesaker.

Her er de trønderske representantene

Om SV-Valen: – Mest irriterende

Bjørnstad sier han vil pendle, og dermed bli boende i Trondheim. Mens han viser oss rundt i nabolaget ved Kristiansten Festning plukker han opp en valgbrosjyre med politisk rival Snorre Valen (SV) som noen har kastet fra seg.

– Han er mest irriterende, smiler Bjørnstad, mens han ser på bildet av den unge trønderen som berget Stortingsplassen med utjevningsmandat i siste liten.

Samtidig innrømmer han at 28 år gamle Valens inntreden og synlighet på Stortinget er en inspirasjon.

Jeg vil vises og få gjennom våre saker. Så igjen, det er bare å ta kontakt. Nummeret og mailadressen min ligger på nett, oppfordrer Stortingets ferske og yngste mann.