Hopp til innhold

Yngst og eldst på Stortinget

- Man merker at alder har ingenting å si når man trår inn på Stortinget, sier yngste representant Mette Hanekamhaug (FrP). I dag åpner det nye Stortinget.

Hanekamhaug (FrP) og Haugen (Ap)

22 år gamle Mette Hanekamhaug og 70 år gamle Arne L. Haugen er henholdsvis yngst og eldste stortingsrepresentant. De var gjester i Morgennytt på NRK i dag.

Foto: NRK

NETT-TV Direkte klokken 12:45: Stortingets høytidlige åpning

- Man er 169 fullverdige og likeverdige representanter som er valgt til å gjøre en jobb på vegne av befolkningen. Det er sakene man kjemper for og engasjementet man har for politikken, ikke alder, kjønn og hvor man kommer fra som er viktig inne på det huset, sier 22 år gamle Mette Hanekamhaug.

I høstens stortingsvalg ble hun valgt inn som Fremskrittspartiets representant fra Møre og Romsdal.

- Holdt hodet kaldt

Stortingets eldste representant er Arne L. Haugen (Ap) fra Sør -Trøndelag. Han er 70 år gammel og møter som fast varamann for kulturminister Trond Giske. Han har sittet en periode på Stortinget tidligere og har flere gode råd og dele med den ferske kollegaen fra Møre og Romsdal.

- Ta en dag av gangen, sett deg godt inn i sakene og jobb grundig. Det er lurt å holde hodet kaldt i Stortinget. Det er mye spenning rundt saker og situasjoner, og da er det godt å ha egenskapen til å senke skuldrene og ta det litt med ro. Det går som regel bra, sier Arne L. Haugen (Ap).

Etter en periode på Sør-Trøndelagbenken har han erfart at det går mye tid med til jobben.

- Jeg er litt dårlig til å stelle i heimen, så jeg spiser de fleste måltider på Stortinget. Jeg starter med frokost i kantina i halv ni tiden. Så går det slag i slag med møter utover dagen, sier Haugen som har en fortid som ordfører i Meldal kommune.

Selv synes han noe av det mest spennende med jobben på Stortinget er det som foregår utenfor den ærverdige bygningen.

- Noe av det beste med jobben er å møte folk utenfor Stortinget. Man treffer mennesker fra nærings- og samfunnsliv, man reiser mye, man lærer å kjenne landet og folket bedre, sier Haugen.

Mette Hanekamhaug

Mette Hanekamhaug (FrP) utenfor sin nye arbeidplass.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Møte dem politkken angår

Mette Hanekamhaug forteller at hun er veldig godt fornøyd med feltet hun skal jobbe mest med i de neste årene på Stortinget.

- Det er mange møter, men jeg er glad for det. Det blir spennende med møter spesielt i kirke-, utdannings- og forskningskomitteen. Jeg er veldig fornøyd med plasseringen i den kommitteen, og gleder meg å jobbe med disse temaene og reise rundt å møte de som politikken faktisk berører. Vi skal da møte studenter, interesseorganisasjoner og andre og høre hva de mener om sakene vi skal behandle politisk, sier Hanekamhaug.

Den unge stortingsrepresentanten har nylig vært student selv, og føler hun har mye å bidra med.

Dramatisk opptelling

Under opptellingen av stemmene etter valget opplevde Hanekamhaug at hun var inne, ute og inne igjen på Stortinget.

LES: Hanekamhaug inne igjen

- Det var en utfordrende situasjon. Jeg lærte nok at det er vikitg å holde seg i ro, og holde hodet kaldt og over vann, og ikke bli revet med men en gang, sier Hanekamhaun med et smil.

Stadig flere eldre

Haugen synes det er flott med unge representanter, men vil ikke avskrive de eldres viktige jobb.

- Det er viktig at både unge og eldre er representert på Stortinget. De unge er friske og har nye tanker om mye, og det trenger norsk politikk. Men det er også viktig at den stadige voksende gruppen av eldre også er godt representert, sier Haugen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT