Aktor: – Overgrepene utvilsomt bevist

Den tiltalte i overgrepssaken nekter straffskyld for overgrep. Det synes aktor er forunderlig.

Bjørn Kristian Soknes

Bjørn Kristian Soknes er aktor i saken mot den 45 år gamle trønderen.

Foto: Geir Wennberg

– Det forundrer meg, for vi legger fram faktaopplysninger. Det skal bli spennende i morgen, når han kommer sin forklaring, sier aktor Bjørn Kristian Soknes til NRK.

Den 45 år gamle tiltalte nektet i dag straffskyld for overgrep mot fire unge gutter. Samtidig sa han seg delvis skyldig i produksjon og bestilling av overgrepsfilmer.

De fire barna har forklart seg i dommeravhør, der det første ble vist i retten i dag.

– At de har forklart det de faktisk har blitt utsatt for, mener jeg vi kan legge til grunn. Vi kan også delvis dokumentere det gjennom bilder og film, så det er bortimot utvilsomt. Derfor blir det interessant å høre hvorfor han mener han ikke skal straffes for det, sier Soknes.

Prøver å komme i kontakt med utenlandske ofre

– Denne saken er spesiell på grunn av omfanget, det er et kolossalt stort databeslag, sier Soknes.

Tiltalepunktet den tiltalte sa seg delvis skyldig i, produksjon og bestilling av overgrepsfilmer, involverer gutter fra India og Filippinene.

– Vi har forsøkt å komme i kontakt med de guttene vi mener han har misbrukt gjennom å få private opptak. Hittil har vi ikke lyktes, men jeg har ikke gitt opp, jeg mener at de barna skal ha samme rettigheter som de hjemme her i Norge, sier Soknes.

Bistandsadvokat: – Uforståelig

Vibeke Meland er bistandsadvokat for de fire guttene.

– Det er uforståelig for dem at han ikke kan erkjenne det han har gjort, sier Meland.

– Det vil bli krevd oppreisningserstatning til de fire involverte, sier hun videre.

For to av de fire guttene er erstatningsbeløpet satt til 50.000, som er vanlig i slike saker, men for de to andre er beløpene 225.000 og 175.000.

– Det er vanskelig å finne sammenlignbar praksis i denne saken, men hvis man legger sammen alle de seksuelle overgrepene de har blitt utsatt for, er jeg av den oppfatning at man må opp på et slikt nivå, sier Meland.

Den tiltaltes forsvarer, Torfinn Svanem, ønsker ikke å kommentere saken før hans klient har forklart seg. Forklaringen begynner i morgen.