Hopp til innhold

Alle kommuner må ha satelittelefon og nødstrøm

Kommunene må øve og forberede seg på mer ekstremvær. Det er kravet i evalueringsrapporten etter "Hilde" og "Ivar".

Trær har veltet under uværet Ivar

Kommunene bør vurdere å øve på langvarige strømbrudd, går det fram i en ny evalueringsrapport fra fylkesmannen. Mange mistet strømmen under ekstremværet i november og desember i fjor.

Foto: NRK

– Kommunene bør øve på at strømmen blir borte lenge, anbefaler fylkesmannen i Nord-Trøndelag i en ny evalueringsrapport.

Nesten 50.000 var uten strøm, og konsekvensene ble store i kommunene da uværet «Hilde» og «Ivar» slo inn over land i november og desember i fjor.

Slik så det ut i mange fjøs da strømmen var borte.

Slik så det ut i mange fjøs da strømmen var borte under ekstremværet i november og desember i fjor.

Foto: NRK

Mange manglet også mobil, fasttelefon og internett.

Ekstremvær

I en evalueringsrapport anbefaler fylkesmannen en rekke tiltak i kommunene for forberede seg på mer ekstremvær:

  • Kommunene bør vurdere å øve på langvarige strømbrudd og lage en egen plan om dette skjer igjen.
  • Kommunehus, sykeheimer og vannforsyninger bør ha nødstrømsløsninger.
  • Kommunene bør ha satellitt-telefon og se på hvilke andre alternative sambandsløsninger som kan være aktuelle.
  • Gårdsbruk og bedrifter som er avhengig av strøm bør ha nødstrømsløsninger.
  • NTE bør i større grad vurdere bruk av jordkabel sett i lys av utsiktene til hyppigere ekstremvær i kommende år som følge av klimaendringer.
  • Ledlys, hodelykter og propanovner er det svært nyttig å ha og vite hvor er både i kommunale bygg og andre steder når strømmen går.
  • Det er behov for bedre batterikapasitet på basestasjoner og nødstrømsopplegg til sentrale basestasjoner slik at disse kan drives og mobilsamband opprettholdes selv om strømmen er borte.

Lytt på radio

I evalueringsrapporten fra fylkesmannen pekes det også på hvor viktig radio er når det er omfattende strøm- og teleutfall i Norge.

– Mange har batteriradioer hjemme og de aller fleste har radio i bilen. Det er derfor viktig at radio benyttes for å få ut informasjon. Dette ble godt håndtert av NRK radio under «Ivar», men det hadde vært ønskelig med egne sendinger også på søndagen etter uværet «Hilde», selv om det normalt ikke er sendinger fra NRK Trøndelag på søndager. Fylkesmannen og politiet kunne også pålagt NRK å gå ut med meldinger, men det ble ikke gjort, heter det i rapporten fra fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

I en spørreundersøkelse har syv kommuner i Nord-Trøndelag oppgitt at alle innbyggerne i perioder var helt uten strøm under uværet «Hilde» og «Ivar». Deler av Meråker kommune var uten strøm i hele fem døgn.