NRK Meny
Normal

- Visste ikke om vi kom til å klare det

Nervepirrende minutter i kamerateltet da vinden truet med å velte det ned over mannskaper som prøvde å berge utstyr.

Speaker Tor Inge Aune

DRAMATISK: Mens speaker Tor Inge Aune og kollegene skulle hindre at det brøt ut panikk blant deltakerne på Landsskytterstevnet, måtte de bruke fysisk makt for å hindre det tunge studioteltet i å lette.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– På mindre enn to minutter blåste det opp, og gjorde om arenaen fra et koselig sted å være, til et sted hvor alle måtte evakueres, sier sportsspeaker Tor Idar Aune.

– Visste ikke om vi klarte å holde teltet

– Studioteltet, som var forankra i tre og inneholdt masse tungt utstyr, holdt på å lette da jeg sto i studio. Vi skjønte fort at vi måtte berge teltet, fordi omlag femti personer fra Heimevernet holdt på å berge et annet og mye større telt utenfor, sier Aune.

Åtte mann hang og holdt i hver sin teltstropp i en halvtime, og fikk deretter hjelp til å bardunere teltet.

– Tenk om noen hadde fått studioutstyret over seg? Dersom vår koloss på mange hundre kilo hadde flydd over dit, tør jeg ikke tenke på hva som hadde skjedd, sier Aune.

Om å gjøre å ikke skape panikk

Samtidig hadde Aune og kollegene i speakerbua også informasjonsansvaret for resten av arrangementet.

– Da vi informerte, var det viktig for oss å "holde det nede", og ikke skape panikk. Det var mange unger her i dag, og jeg tror mange ble veldig redde.

Mange av barna ble også evakuert av militære mannskaper.

– Vi måtte bare be folk komme seg innendørs, og jeg har inntrykket av at dette var skremmende for de aller fleste, sier Aune.

– Liv kunne gått tapt

– Jeg tror alle som var her, skjønner hvor alvorlig det var. Vi puster lettet ut over at det ikke gikk liv, for det var det definitivt fare for i dag, sier Aune.

– Det er egentlig vanskelig å forstå, ut fra tv-bildene, at det faktisk gikk veldig bra.