Visuell oppdagelsesferd

Anmeldelse: Sanselig gavepakke i glitrende gullpapir.

Mørkemodig

Katrine Strøm tar publikum inn i helt særegne univers. Mørkemodig er en interaktiv forestilling med premiere under Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Mariell Amélie Lind Hansen

Anmeldt av Hege Iren Hanssen

Har du noen gang vært redd i mørket? Klart du har. En eller annen gang. Bittelitt i alle fall. Fordi mørket forsterker lyder, tegner skygger og skaper fantasier du ikke helt klarer å styre. Alt dette har Katrine Strøm tatt tak i når hun har skapt forestillinga Mørkemodig. For hva er det motsatte av å være mørkeredd? Jo, mørkemodig.

Særegent univers

Katrine Strøm er en scenekunstner som alltid har skapt særegne univers. Og det gjør hun også med denne barneforestillinga. Selv om ordet forestilling ikke er dekkende. For dette er mer en visuell oppdagelsesferd. En sanselig gavepakke i glitrende gullpapir. Her skal ingen sitte stille og la seg underholde fra en scene. Her må man delta, leve med forestillinga, dukke unna, svømme, gjemme seg i kappa si, og kjenne på redselen når vesenet med de skumle føttene ser ut til å krype ut av teltet sitt.

Med øretelefoner på blir publikum - både små og store - geleidet inn i en mørk skog hvor bare solsikkene og steinene på bakken lyser og viser vei. Historien fortelles gjennom øretelefonene, og her får vi også beskjed om hva vi skal gjøre. Vesle Skygge er redd for mørket. Men bestemoren utfordrer henne til å være modig. Og publikum kan hjelpe, ved å følge beskjedene.

Katrine Strøm har skapt forestillinga "Mørkemodig"

Skjer mye rundt deg

Mørkemodig

Mørkemodig har urpremiere under Festspillene i Nord-Norge. Etter nyttår skal forestillinga på turné i Nord-Norge.

Foto: Mariell Amélie Lind Hansen

På vår vei møter vi blant annet ei dansende sirkusdame, en hare og Mørkets Dronning. Vi får oppleve hvor sterke lydene i skogen blir når vi blir bedt om å lukke øynene. Vi får vakkert musikalsk følge. Og vi får danse.

40 publikummere eller deltakere er det plass til. Og vi deles inn i tre grupper, med ulike kapper. (Og ja - med disse kappene kan vi selvsagt fly!) Det er så mye å se på, så mange detaljer, at vi ikke alltid vet hvor vi skal feste blikket. Det skjer noe på ulike steder nesten hele tida. Mørkemodig er dermed utfordrende på flere plan. Ikke alle de små publikummerne virker vant til å følge beskjeder, og må hjelpes litt mot "målet". Mens andre steder er de herlig tilstede, og svarer høylydt selv om spørsmålene eller oppfordringene kommer i et stille rom, inn i øret gjennom det audiovisuelle.

Viktig barneteater

Å bevege seg inn universet til Katrine Strøm, eller teaterensemblet Katma, er en fornøyelse, også denne gangen. Mørkemodig bygger på forestillinga Usynlig som ble laget spesielt for Biblioteket i Tromsø i 2009. Dette var ei forestilling Strøm fikk Gullsekken, prisen for beste produksjon i den kulturelle skolesekken for. Og det er en egen kvalitet over hennes forestillinger, både gjennom det særegne visuelle, den interaktive opplevelsen, og det at hun tør ta tak i de litt vanskelige følelsene.

Forestillinga er likevel ikke Katmas sterkeste. Men hun fortsetter å ta barneteater til helt nye høyder gjennom både deltakelse og visuelt uttrykk. Og bekrefter sin posisjon som en av landets mest spennende scenekunstnerne.