Vinteren har kommet tilbake i nord – stor kontrast til shortsværet i sør

Mens våren blomstrer mange steder i landet, har vinteren kommet tilbake til Nord-Norge.

Store kontraster i landet gjennom de siste dagene. Mens det er kolonnekjøring over Sennalandet i nord, har de siste dagene vært preget av sommervær i Oslo.

Store kontraster i værmeldingene gjennom den siste tiden. Mens det er kolonnekjøring over Sennalandet i nord, har de siste dagene vært preget av sommervær i Oslo.

Foto: Vegvesenet & Anna Rudden Løvland

– Alle som bor i Troms og Finnmark burde få en gratis sydentur hver vinter som kompensasjon så lenge de holder ut, skriver Berit Catherine Johnsen i en kommentar på NRK Finnmarks facebookside.

Og det er det nok mange som er enig i nå. For fredag blir det vindfullt i nord.

Flere fjelloverganger er stengt i Finnmark og det pågår kolonnekjøring over en rekke andre overganger. Dette både på grunn av snøfokk, snøras og glatte veier.

Sterk kuling og snøfokk

Om det ikke skulle vært nok, så meldes det om videre vintervær nordpå.

– Vi venter jo en god del vind. Vi har et farevarsel på kraftig snøfokk for stort sett hele Finnmark i dag, og vi har også varsel på kuling, og særlig for lørdag så vil det også være fare for skredfare, sier vakthavende meteorolog Gunnar Noer.

Meldingene viser stiv kuling flere steder i nord gjennom fredag og de neste par dagene. I fjellet er det spredte målinger med særlig sterk kuling noen steder. Kysten vil oppleve snøbyger mens Finnmarksvidda får mest opphold.

– Det blir ganske vanskelige kjøreforhold og en del snøfokk, sier meteorologen.

Laster Twitter-innhold

Sommer i sør

Samtidig, og i stor kontrast til nord, er det flere farevarsler for skogbrann i Sør-Norge.

De siste dagene har mange tatt turen ut i et vær som minner mer om sommer enn vår.

Temperaturene for helga synker litt, men det er fortsatt gode forhold for vårstemning i sør. De får tosifret tall på gradestokken de fleste steder i Sør-Norge fremover, med unntak av enkelte fjellregioner. Og Nord-Norge, da.

Laster Twitter-innhold