Fylkesmannen i Finnmark er med i et samarbeidsprosjekt med Island, Grønland og Færøyene - der de ser på mulighet en for å etablere jordbruket i de arktiske områdene som en egen merkevare.
– Mange forbrukere og produsenter oppfatter landbruket i nord som rent, trygt og bærekraftig, sier rådgiver Åse Vøllestad i Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark.
Foretrekker kortreist mat
Rent, trygt og bærekraftig er gjerne karakteristikker som forbindes med økologisk landbruk. Men økologisk drift er svært vanskelig under de klimatiske forholdenr i nord.
– Forbrukerne ser ut til å foretrekke lokalprodusert kortreist mat framfor fjerntprodusert økologisk mat. Vi sier selsagt ikke nei til økologisk mat, men ønsker å sette fokus på kvalitenene her i nord, sier Vøllestad.
Lønnsom merkevare?
Nå skal samarbeidslandene se på om det kan utnyttes i salgsøyemed til å løfte produkter fra arktiske områder.
Prosjektet skal se på alle de merkeordningene som allerede fins. Forhandlere og produsenter vil bli kontaktet, og resultatet skal legges fram høsten 2011.
- LES OGSÅ: Få bønder vil drive økologisk
- LES OGSÅ: Satser på økologisk landbruk