Strid om ferge

Ordføreren i Skjervøy mener at sommerfergene på Senja må ofres for helårsrutene når Troms fylkeskommune må spare penger.

Skjervøy-ordfører

Skjervøy-ordfører Torgeir Johnsen vil kutte sommerfergen.

Foto: Marita B.Andersen / NRK

Strid om ferge.

Strid om ferge.

Skjervøy-ordføreren, Torgeir Johnsen, er misfornøyd med at fylkeskommunen kutter fergeavganger til og fra Arnøy og Laukøy når ny fergekontrakt med Torghatten Nord skal inngås.

– Arnøy Laks har bygd nytt slakteri her ute, og dem har problemer med at trailerne deres ikke kommer regelmessig over både til og fra. Det er snakk om ferske varer som skal ut i verden, og de har hviletider å forholde seg til disse sjåførene. Så det er absolutt en stor flaskehals, sier Johnsen.

For å beholde hyppige nok ruteavganger i Skjervøy mener han at sommerfergen til og fra Senja må ofres.

– Vi kan ikke sette opp ekstraruter for å tilfredsstille turistnæringa. Det går ikke, vi har ikke råd til det i dag, sier ordføreren.

Håvard Høgstad leder Arnøyas største og viktigste arbeidsplass, Arnøy Laks AS. Bedriften er totalt avhengig av ferga for å få varene til fastlandet, og videre til kundene på kontinentet.

Men fergerutene er ikke tilpasset næringslivets behov hevder de.

– Vi har hatt en treskiftsordning med mange avganger og har nå gått tilbake til en toskiftsordning med færre avganger. Og det er å gå 20 år tilbake i tid etter vårt skjønn, sier Høgstad.

Det er ferga mellom Kågen, Arnøy og Laukøy det strides om.

Men lokalbefolkninga vil ha flere avganger når trafikken topper seg.

– Man har i grunn forlatt en ordning som folket var fornøyd med, og næringslivet var fornøyd med til å komme med en ordning som man er misfornøyd med, sier Høstad.

Daglig leder på Sommarøy Artic Hotel, Bengt Larsen liker ikke forslaget om å kutte sommerfergen.

– Det er bare tull, og vi ser at markedet er til stede for å ha hvert fall en halvårsdrift. Og her ute så er vi veldige avhengige av den ferga på sommerstid, for å tiltrekke utenlandske turister og bussgrupper, sier Larsen.


Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein