Hopp til innhold

Sosiallærer: – Foreldre må mer inn på spillrommet

Medietilsynet lanserer i disse dager en kampanje for å hjelpe foreldre som bekymrer seg for at ungene bruker for mye tid på dataspill. – Voksne må komme seg opp fra kaffebordet og inn til ungene på datarommet, mener sosiallærer som har jobbet med grensesetting i forhold til dataspill.

Dataspill på gutterommet

På gutterommet bør foreldrene være mer, sier sosialæreren. Medietilsynet er av samme oppfatning. Dette bildet er kun til illutrasjon.

Foto: SCANPIX

HØR RADIOSAKEN HER

– Jeg spiller nok en to-tre, eller tre-fire timer hver dag, sier Even Bøifot Andersen.

– Er det skittvær ute sitter jeg nok en del ekstra. Men jeg stikker ofte til fotballbanen normalt sett. I gjennomsnitt sitter jeg nok to til fire timer daglig, skyter Iver Vangen Dahl-Eriksen inn.

– Ikke gå i krig

Gutter spiller dataspill på I-pad

Even og Iver sjekker ut et bilspill på I-pad i et friminutt.

Foto: Rune Eian / NRK

De 15-årige guttenes dataforbruk er helt normalt for deres alder.

Men Ørjan Holstad som er sosiallærer på Sommerlyst ungdomsskole i Troms, har vært borte i tilfeller hvor ungdom har spilt for mye dataspill, så de ikke kommer seg på skolen.

Han sier også at det er vanskelig å si om det er dataspillene i seg selv eller andre problemer som ligger bak fraværet, men at det som regel er andre forklaringer enn spillene i seg selv.

– Det dummeste man gjør hvis en føler ungene spiller for mye dataspill er å gå i krig med dem. Det er langt viktigere å sette seg ned sammen med elevene og ungene, og la dem selv bestemme hvilke begrensninger de skal ha. Det kan for eksempel være greit at de spiller mer i helgene når de har fri, enn når de har skole og så videre. Ungdommene selv er ganske så fornuftige når de får sjansen, sier Holstad.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Jeg kan ikke nok om spill, er ingen unnskyldning

Eldre trener med dataspill

Noen eldre tar også i bruk dataspill selv.

Sosiallæreren mener voksne som ikke kan nok om dataspill, ikke bør bruke det som unnskyldning til å ikke spille med barna sine.

Han poengterer også at mange blir langt bedre i språk og kan bli kjent med folk fra andre land på grunn av dataspill.

– Foreldre som er redd for at de kan for lite om dataspill bør utfordre seg selv mer. Jeg er ikke flink i dataspill selv, men det er bare bra at ungdommene også får vise frem hva de er gode i, forteller Holstad.

– Da får man også se mer hvorfor de liker det. Hva slags oppgaver de må løse i spillet? Og så diskuterer man med dem hvis det er noe der man lurer på. Å møte dem på deres egen arena er kjempeviktig, og noe som flere burde gjøre.

BØR VOKSNE SPILLE MER MED BARN? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER

Loot? Noob?

Jenter bruker tid på mobilen

Anna Rieber Ødegård og Jenny Yu bruker mest tid på Facebook og andre sosiale medier på mobilen sin og bruker ikke så mye tid på spill. Men tidsbruken er ganske lik guttas kontra spill.

Foto: Rune Eian / NRK

For de foreldre som fortsatt kvier seg til å spille med barn og synes ord som loot og noob, høres virkelig gresk ut, har også Medietilsynet hjelp å få.

De deler i disse dager ut brosjyren "Når barn og unges dataspilling skaper bekymring". Som er ment å hjelpe foreldre og barnefaglig personell og kan også finnes på problemspilling.no

– Det er egentlig en enkel og grei samling med forklaringer til begreper og ord fra dataverdenen. Den gir voksne litt mer kunnskap og mulighet til å prate med barn og unge om dataspill, sier førstekonsulent hos Medietilsynet Khalid Ezat Azam.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Overdrevet frykt

Video fa3f2e0f-7bb0-472d-b405-3941e4b14a9e.jpg

Dataspill blir ofte koblet til mye negativt, men lite stemmer med realiteten, mener forskere.

Han sier også at frykten for dataspill ofte er overdrevet.

Kun en prosent av ungdom mellom 12-17 kan faktisk være i nærheten av å ha et avhengighetslignende forhold til dataspill, viser en undersøkelse fra NOVA.

– Ut ifra hvor ofte man hører om problemer knyttet til dataspill i media, er realiteten en helt annen. Noen tror kanskje folk spiller dataspill fordi de ikke har noe bedre å gjøre, men det er feil. Folk oppsøker spill fordi det er et fantastisk medie både til moro og historieformidling, sier Azam.

– Foreldre ser like mye på TV

Even og Iver mener voksne selv bruker mye tid foran TV-skjermen, data og mobil.

– Mange voksne bruker mye tid på å sjekke mail og ser en god del TV, sier gutta med glimt i øyet.

– Det fins også mange spill vi lærer mye av som FIFA. Der får vi jo vite alt om fotball, for eksempel, mener de to.